czwartek, 12 grudnia 2013
żeberka na kapuście
1 kg
żeberek
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
mąka do obtoczenia
żeberek
olej do obsmażenia
mięsa
sól
pieprz
kminek mielony
kminek cały ( ok.
0,5 łyżeczki)
ziele angielskie (
3 - 4 ziarenka )
liść laurowy ( 2 -
3 liście )
szczypta majeranku
1/3 łyżeczki
ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić
na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest
zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody. Ja przeważnie raz
zmieniam wodę. Trochę kwaśnego płynu jednak zostawiam tak na wszelki wypadek,
bo potem może się okazać, że kapusta jest za mało kwaśna i trzeba ją troszkę
dokwasić. Po odlaniu kwaśnej wody należy wlać nową wodę, ale już w niezbyt
dużej ilości. Woda nie powinna zakrywać kapusty. Powinna sięgać mniej więcej
połowy wysokości kapusty
Po zmianie wody do
kapusty dodać ziele angielskie, kminek ( ziarenka ) - ok. 0,5 łyżeczki i liście
laurowe. Wszystko razem gotować ( u mnie kapustę gotuję ok pół godziny przed
dodaniem do niej żeberek )
Żeberka umyć,
pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma
kosteczkami )
Każdy kawałek
mięsa oprószyć solą, pieprzem i mielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące
Na patelni
rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony
do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso
"zagrzebać " w kapuście
Na tej samej
patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na
wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą
Wszystko razem
gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania
dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki. Ewentualnie
doprawić sola lub pieprzem ( u mnie nie było takiej potrzeby). Delikatnie
zamieszać
Serwować z
pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego .
na dobry humor;
Rozmawia dwóch pijaczków:
- Ciekawe dlaczego dali mi ksywkę Dżin? Pewnie dlatego, że
wszystko mogę?
- Nie, stary, po prostu gdy tylko ktoś odkręca butelkę, Ty od razu się
pojawiasz.
czy wiesz że;
Świeżą rybę łatwiej będzie oczyścić z łusek, jeśli pokropimy ją octem i odstawimy na 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)

