3 nietoperze założyły się który wypije więcej krwi.
Poleciał pierwszy, wraca za 9 minut, jest trochę okrwawiony i mówi:
-wypiłem całą wieś.
Poleciał drugi, wraca za pół godziny, jest okrwawiony i mówi:
-ja całe miasto.
Poleciał trzeci, wraca za minutę, jest cały we krwi i go pytają jak zdobył tyle krwi w tak mało czasu?
On mówi:
-widzieliście to drzewo?
Oni na to: nie.
A on na to: ja też nie.
czwartek, 23 lutego 2012
lazania warzywna z kurczakiem .

12 płatów lazanii
50 dag piersi z kurczaka
1 cukinia
2 cebule
30 dag brokułów
30 dag pieczarek
3 pomidory
2 puszki (po ok. 450 g każda) pomidorów w zalewie
3-5 ząbków czosnku
10 listków bazylii
2 łyżki śmietany
10 dag parmezanu
5 dag masła
5 łyżek oliwy
cukier, sól
SOS:
5 dag masła
5 dag mąki
1/2 litra mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Pieczarki pokrój na cząstki, cukinie w półplasterki, piersi kurczaka w paseczki. Na rozgrzanej oliwie usmaż kurczaka. Przełóż na talerz, a na tym samym tłuszczu usmaż pieczarki. Dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż posiekana cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj kurczaka, pieczarki z cukinią, podzielone na różyczki brokuły, obrane i pokrojone pomidory i jedną puszkę zmiksowanych pomidorów. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Do warzyw dodaj śmietanę i pokrojoną bazylię, przypraw wszystko do smaku.
Teraz zabieramy się za zrobienie sosu. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i stale mieszając mąkę zasmaż na maśle. Rozprowadź zimnym mlekiem. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie nasmaruj masłem, wyłóż suchymi płatami lazanii, przykryj farszem i polej sosem. Posyp startym parmezanem i jeszcze raz powtórz , czyli....makaron, warzywa, sos i parmezan. Na wierzchu ułóż płaty lazanii i pokryj sosem, polej reszta zmiksowanych pomidorów. Posyp serem. Piecz 45 minut w temp. 190*C.
zapiekanki z mozarellą
- pieczywo tostowe
- ketchup
- oregano
- świeża bazylia
- curry
- słodka papryka w proszku
- pomidor
- papryka
- mozarella
Czy wiecie że...
Tłuste plamy z okładek starych książek usuwamy gumką ołówkową lub kulką ulepioną z białego chleba. Tłuszcz lub pleśń z płóciennych grzbietów książek usuwamy rzadką pastą ze skrobi i płynu czyszczącego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)