- 400 g masła
- 6 łyżek miodu
- 250 g brązowego cukru
- 7-8 jaj
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 g kakao w proszku
- 1 op. przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- półtorej słoiczka powideł śliwkowych
Ucieramy masło z miodem za pomocą miksera, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.
Dodajemy ponad pół słoiczka powideł śliwkowych i miksujemy do połączenia składników.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35 cm przelać ciasto - będzie się wydawało, że jest go niewiele, ale bez obaw - bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w temperaturze 175-180st przez około 40-50 minPo upieczeniu studzimy lekko piernik, przecinamy i przekładamy resztą powideł śliwkowych.
sobota, 27 października 2012
piernik z powidłami śliwkowymi
Subskrybuj:
Posty (Atom)