piątek, 12 lipca 2013
pleśniak z czarnymi porzeczkami
3 szklanki mąki
* 220 g masła
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 6 jajek
* 600 g porzeczek
Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. ( Ja nie słodzę owoców, placek jest słodko- kwaśny. Jego słodycz można ponieść dodając troszkę więcej cukru do ciasta lub bezy, ewentualnie posypać cukrem pudrem już na talerzu.) Smacznego ;)
* 220 g masła
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 6 jajek
* 600 g porzeczek
Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. ( Ja nie słodzę owoców, placek jest słodko- kwaśny. Jego słodycz można ponieść dodając troszkę więcej cukru do ciasta lub bezy, ewentualnie posypać cukrem pudrem już na talerzu.) Smacznego ;)
czy wiesz że;
Spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej
matowa. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je
przepuszcza. Jeśli chcemy więc upiec coś szybko "w papilotach" to należy
zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz.
Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był
jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy
uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca.
sentencja na dziś;
Nazywamy dobrem to, co powoduje lub powiększa nam przyjemność lub zmniejsza cierpienie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)