Powered By Blogger

piątek, 12 lipca 2013

Hot Summer MIX 2012

pleśniak z czarnymi porzeczkami

3 szklanki mąki
* 220 g masła
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 6 jajek
* 600 g porzeczek






Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. ( Ja nie słodzę owoców, placek jest słodko- kwaśny. Jego słodycz można ponieść dodając troszkę więcej cukru do ciasta lub bezy, ewentualnie posypać cukrem pudrem już na talerzu.) Smacznego ;)

na dobry humor;

Policjant zatrzymuje samochód, którym jadą trzy osoby.
- Gratuluję - mówi policjant - jest pan tysięcznym kierowcą, który przejechał nową szosą.
Oto nagroda pieniężna od firmy budującej drogi!
Obok pojawia się reporter i pyta:
- Na co wyda pan te pieniądze?
- No cóż - odpowiada po namyśle kierowca - chyba w końcu zrobię prawo jazdy...
Żona kierowcy z przerażeniem:
- Nie słuchajcie go panowie... On zawsze lubi żartować, gdy za dużo wypije!
W tym momencie z drzemki budzi się, siedzący z tylu dziadek i widząc policjanta zauważa:
- A nie mówiłem, że skradzionym samochodem daleko nie zajedziemy!.

czy wiesz że;

Spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy więc upiec coś szybko "w papilotach" to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca.

sentencja na dziś;

Nazywamy dobrem to, co powoduje lub powiększa nam przyjemność lub zmniejsza cierpienie.