środa, 31 października 2012
kormos- odrobina grecji...
- 250 g roztopionego masła
- 1 filiżanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 tabliczka roztopionej czekolady (125g)
- 1 filiżanka likieru (może być brandy ale w mniejszej ilości)
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 1-2 duże paczki petitek

Wszystkie
składniki za wyjątkiem petitek dobrze wymieszać w misce. Ciastka
połamać, ale nie za drobno. Jest mi ciężko powiedzieć ile tych ciastek
dokładnie potrzeba. Należy je dodawać stopniowo do czasu aż masa zrobi
się trochę gęsta. Wtedy podzielić ją na dwie części i każdą część wylać
na dość dużej wielkości folię aluminiową. Zawinąć i włożyć do
zamrażalnika. Najlepiej zostawić kormos w zamrażalniku przez cała noc.
Wyjąć, trochę odczekać żeby kormos zmiękł i dał się pokroić.
roladki drobiowe z żółtym serem i papryką

1/2 papryki
kilka plasterków żółtego sera
vegeta, pieprz, majeranek, słodka papryka
jajko, mąka, bułka tarta pół na pół z wiórkami kokosowymi
Porcjujemy i rozbijamy filety, doprawiamy vegetą,pieprzem,majerankiem i papryką słodką w proszku, kładziemy plasterki żółtego sera i kawałki papryki. Zawijamy w roladki. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej z wiórkami kokosowymi. Smażymy. Podajemy z ziemniakami i surówką
czy wiesz że:
Aby placek owocowy nie miał zakalca i był kruchy, należy przed ułożeniem
owoców posmarować wierzch ciasta lekko ubitym białkiem i oprószyć mąką.
sentencja na dziś;
Nie możemy kochać domu, który nie ma swego oblicza i w którym kroki są pozbawione sensu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)