Powered By Blogger

środa, 13 lutego 2013

serca drobiowe w sosie








500g serc drobiowych
1 cebula
1 marchewka
200ml śmietany 18%
2-3 łyżki przyprawy do gyrosa
2 łyżki lubczyku
1 kostka rosołowa warzywna
1 łyżka mąki
Oliwa i pieprz


Serca umyć, oczyścić, obgotować (do15 min) ostudzić pokroić w cienkie talarki . Cebulę skroić w pół talarki , marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na 2-3 łyżkach oliwy, dodać serca i marchew, posypać przyprawą do grosa i mąką – wymieszać. Podlać 2 szkl wody dokładnie wymieszać , wrzucić kostkę rosołową i pieprz. Gotować ok. 10 min, po tym czasie dodać śmietanę i lubczyk trzymać na słabym ogniu jeszcze przez ok. 2-3 min. Podawać wg uznania. Smacznego ;)

na dobry humor...

Nauczycielka pyta dzieci:
- Jakie warzywo sprawia, że oczy łzawią?
- Rzepa, proszę pani - wyrywa się z odpowiedzią Jaś.
- Nie Jasiu, zapewne miałeś na myśli cebulę.
- Nie, proszę pani! Pani nigdy nie oberwała rzepą po jajach?

czy wiesz że ;

Aby krem z bitej śmietany nie podszedł wodą, zamiast zwykłego cukru należy użyć cukru żelującego.

sentencja na dziś;

Pieniądze, które mamy, są narzędziem wolności. Pieniądze, za którymi się uganiamy - narzędziem niewoli.