niedziela, 4 sierpnia 2013
surówka z pekinki 2
1 kapusta pekinka
1 cebula
1 papryka czerwona
2 pomidory
3-4 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
szczypiorek
Kapustę , pomidory , cebulę i paprykę oczyścić - cienko
pokroić, szczypiorek posiekać wszystko razem wymieszać nasolić odstawić na 5 min.
Śmietanę wymieszać z majonezem i pieprzem (na swój smak- ja czasami dodaję
odrobinę cukru),zalać surówkę dodać natkę pietruszki, wymieszać. Gotowe- ja podałam
do hamburgerów i jako dodatek do obiadu....;) –smacznego :)
bułeczki drożdżowe troszkę inaczej
100 gr drożdży (świeże)
cukier – 2 łyżeczki
0.5 l
mleka
1 kg
mąki pszennej
8 łyżek oleju
2 łyżki przyprawy do grosa
1 łyżka oregano
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania
Wrzuć do miski pokruszone drożdże , posyp cukrem , zalej
mlekiem ciepłym , dodaj mąkę , olej i resztę przypraw . Zarób ciasto ,( które
ma być gładkie , nie przyklejać się do rąk.) Nakryj ściereczką do wyrośnięcia
na 20 min . Po tym czasie uformuj 14-15 bułek , rozłóż na blasze posmarowanej
tłuszczem w równych odstępach i odstaw na kolejne 15 min (do wyrośnięcia ).
Jajko rozbełtać z łyżką wody , dokładnie wysmarować bułki . Piec ok. 30 min w
tem 200 – 220 st
aż się zarumienią .( Idealne do domowych hamburgerów – bułki są bardzo „syte” ) Smacznego :)
czy wiesz że;
Groch i ziarnistą fasolę solimy dopiero po ugotowaniu, natomiast fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)