sobota, 8 czerwca 2013
ciasto z truskawkami
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 l słodkiego mleka
- 1 kostka masła
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- cukier
- galaretka
- truskawki
Ubijamy pianę z białek. Dalej ubijając,
dodajemy stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy. po 1 żółtku, a na końcu
lekko wmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180
st. C
2 opakowania budyniu mieszamy z polową
szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem ,
wlewamy roztrzepany budyń , gotujemy. Kostkę masła trzemy , dodając
przestudzony budyń . Masę wykładamy na biszkopt.
Rozpuszczamy 3 opakowania galaretki
truskawkowej , kiedy galaretka zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto i ozdabiamy
truskawkami. (ja posypałam jeszcze lekko kokosem)
gołąbki z wątróbką
60-70 dkg miesa
mielonego (ja miałam indycze)
2główki kapusty
1 kg
wątróbki drobiowej
70-80 dkg drobnej kaszy
3 cebule
marchewka
2 jaja
3 łyżki przyprawy do grosa
3 łyżki majeranku
Po garści posiekanej natki pietruszki i kopru.- sól pieprz
„kucharek”
kapustę umyj , wytnij głąb ,całą obgotuj -oddzielając liście
kolejno wyciągaj
( DO GOTOWANIA KAPUSTY W CAŁOSCI DODAJ 1-2 ŁYŻKI OCTU LIŚCIE
ŁADNIE SIĘ ODZIELAJĄ) ostudz, z każdego wytnij nerw. 1) wątróbkę drobno pokrój
podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu (powinna być pół krwista) Kasze ugotuj
wg przepisu lub „pod siebie”- przestudz- dodaj marchew startą na drobnej tarce-
cebule skrojoną w drobną kostke (nożna ją wcześniej zeszklić) , jaja ,przyprawę
do grosa, majeranek, natke ,koper sól pieprz kucharek do smaku wszystko
dokładnie wymieszaj z mięsem… na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie ( u
mnie po 2 duże łyżki w poprzek liścia zwijam „wbijając” boki w środek) Układamy
w garnku dość ciasno, posypujemy rozkruszonymi kostkami rosołowymi
i drobną pokrojoną papryką. Zalewamy przegotowaną wodą.
Gotujemy40 minut. podawać wg uznania np. sos pomidorowy, koperkowy, grzybowy…. Smacznego ;)
Gotujemy40 minut. podawać wg uznania np. sos pomidorowy, koperkowy, grzybowy…. Smacznego ;)
czy wiesz że;
Aby masło się nie paliło na patelni, dolewamy do niego troszkę oleju lub oliwy – mamy wtedy wyższą temperaturę smażenia.
sentencja na dziś;
Człowiek mógłby żyć samotnie przez całe życie. Ale, chociaż sam mógłby wykopać swój grób, musi mieć kogoś, kto go pochowa
Subskrybuj:
Posty (Atom)