Powered By Blogger

sobota, 8 czerwca 2013

SKALAR US - Wszystko dla Ciebie

ciasto z truskawkami

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
masa
  • 0,5 l słodkiego mleka
  • 1 kostka masła 
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy 
  • cukier
wierzch
  • galaretka
  • truskawki

Ubijamy pianę z białek. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy. po 1 żółtku, a na końcu lekko wmieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 st. C
2 opakowania budyniu mieszamy z polową szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem , wlewamy roztrzepany budyń , gotujemy. Kostkę masła trzemy , dodając przestudzony budyń . Masę wykładamy na biszkopt.
Rozpuszczamy 3 opakowania galaretki truskawkowej , kiedy galaretka zaczyna tężeć, wylewamy na ciasto i ozdabiamy truskawkami. (ja posypałam jeszcze lekko kokosem)
Smacznego!

gołąbki z wątróbką



60-70  dkg miesa mielonego (ja miałam indycze)
2główki kapusty
1 kg wątróbki drobiowej
70-80 dkg drobnej kaszy
3 cebule
marchewka
2 jaja
3 łyżki przyprawy do grosa
3 łyżki majeranku
Po garści posiekanej natki pietruszki i kopru.- sól pieprz „kucharek”

kapustę umyj , wytnij głąb ,całą obgotuj -oddzielając liście kolejno wyciągaj
( DO GOTOWANIA KAPUSTY W CAŁOSCI DODAJ 1-2 ŁYŻKI OCTU LIŚCIE ŁADNIE SIĘ ODZIELAJĄ)   ostudz, z każdego wytnij nerw. 1) wątróbkę drobno pokrój podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu (powinna być pół krwista) Kasze ugotuj wg przepisu lub „pod siebie”- przestudz- dodaj marchew startą na drobnej tarce- cebule skrojoną w drobną kostke (nożna ją wcześniej zeszklić) , jaja ,przyprawę do grosa, majeranek, natke ,koper sól pieprz kucharek do smaku wszystko dokładnie wymieszaj z mięsem… na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie ( u mnie po 2 duże łyżki w poprzek  liścia zwijam „wbijając” boki w środek) Układamy  w garnku dość ciasno,  posypujemy  rozkruszonymi kostkami rosołowymi i drobną pokrojoną papryką. Zalewamy przegotowaną wodą.
  Gotujemy40 minut. podawać wg uznania  np. sos pomidorowy, koperkowy, grzybowy…. Smacznego ;)

na dobry humor;

Przychodzi Niemiec do polskiego sklepu i pyta:
- Czy są pomidory?
Sprzedawczyni odpowiada:
- Tak są.
Na to Niemiec mówi:
- Takie małe? U nas mamy taaakie duże pomidory.
- A czy są ogórki?
- Tak mamy (i pokazuje).
- U nas mamy większe!!!!
Sprzedawczyni nie wytrzymuje zachowania Niemca i wychodzi na zaplecze, przynosi arbuz i pyta się Niemca.
- A widział pan kiedyś taki groszek!!??

czy wiesz że;

Aby masło się nie paliło na patelni, dolewamy do niego troszkę oleju lub oliwy – mamy wtedy wyższą temperaturę smażenia.

sentencja na dziś;

Człowiek mógłby żyć samotnie przez całe życie. Ale, chociaż sam mógłby wykopać swój grób, musi mieć kogoś, kto go pochowa