wtorek, 26 marca 2013
boczek pieczony

- boczek surowy mój( miał ok 3 kg i podzieliłam na 3 kawałki)
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
- łyżka przyprawy do mięsa mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
- 1/2 przyprawy do gyrosa
- 4 liście laurowe - zgniecione na drobne kawałeczki
- 2 owoce jałowca (rozgniecione)
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- olej lub oliwa
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Po 24 godzinach pieczemy w 195°C ok. 50-60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. ( ten boczek piekłam w rękawie przez 45 min po tym czasie rozcięłam rękaw i piekłam jeszcze 20 min w 185 st C) Pychotka ;)
szynka peklowana - pieczona w rękawie
robię sprzeciw kupnym wędlinom... ( wiecie co mam na myśli...) ... zróbcie swoją szynkę...
30 g soli peklowej
5 ząbków czosnku
4-5 liści laurowych
1 łyżka kminku
5 liści laurowych
składniki wymieszać w pół litry przegotowanej ostudzonej wody zalać mięso wcześniej ułożone w ciasnym pojemniczku, peklować 3-14 dni w chłodnym miejscu, np lodówce...
po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, lekko osuszyć, doprawić w/g uznania i piec w rękawie 1 godzinę w 190 st , po tym czasie rozciąć rękaw i na mięso położyć 2-3 łyżki masła, piec jeszcze ok 30 min w temp 175 st C... smacznego :) ja użyłam przypraw podanych w poprzednim przepisie na szynkę... Peklowanie : składniki na ok 1 -1,40 kg mięsa
30 g soli peklowej
5 ząbków czosnku
4-5 liści laurowych
1 łyżka kminku
5 liści laurowych
składniki wymieszać w pół litry przegotowanej ostudzonej wody zalać mięso wcześniej ułożone w ciasnym pojemniczku, peklować 3-14 dni w chłodnym miejscu, np lodówce...
po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, lekko osuszyć, doprawić w/g uznania i piec w rękawie 1 godzinę w 190 st , po tym czasie rozciąć rękaw i na mięso położyć 2-3 łyżki masła, piec jeszcze ok 30 min w temp 175 st C... smacznego :) ja użyłam przypraw podanych w poprzednim przepisie na szynkę... Peklowanie : składniki na ok 1 -1,40 kg mięsa
Sól peklowa nadaje mięsom
soczystość oraz apetyczny, różowy kolor. Jest niezastąpiona do
peklowania, wędzenia i konserwowania mięs, zwłaszcza do wieprzowiny i
dziczyzny. Dzięki peklowaniu mięso na dłużej zachowuje świeżość,
odpowiednią barwę i konsystencję. Sól peklową polecam także do
przygotowania doskonałych marynat. Jest to więc produkt niezbędny dla
każdego miłośnika perfekcyjnie przygotowanych mięs.
Sól
peklowa służy do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs. Warto
wiedzieć, że kawałki mięsa, które chcemy poddać peklowaniu nie powinny
być mniejsze niż 3 kg. Należy także pamiętać o oddzieleniu kości od
mięsa. Peklować możemy na trzy sposoby: na sucho nacierając solą
przygotowane mięso, na mokro trzymając je w wodzie z dodatkiem soli lub
wstrzykując roztwór bezpośrednio do kawałka mięsa. Peklowane mięso
powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze od 4 - 8 °C i
przewracane co 2 dni. Przeznaczeniem soli peklowanej jest wyłącznie
wszelaka konserwacja mięs lub przygotowanie marynat, dlatego nie powinna
być stosowana do bezpośredniego przyprawiania gotowych potraw.
czy wiesz że;
Jeśli do pojemnika na chleb włożymy jabłko lub surowego obranego ziemniaka, pieczywo dłużej zachowa świeżość.
Moi Drodzy... zbliżają się Święta Wielkanocne... to wyjątkowy czas, pełen zadumy, dążenia do zrozumienia i miłości.... mogłabym wiele napisać... lecz pragnę dać Wam od siebie szczere życzenia Błogosławieństwa Bożego na cały rok... a także moją kuchnię... przynajmniej jej część... dziękuję że ze mną jesteście i mam nadzieję że znajdziecie coś dla siebie.... ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)