sobota, 10 marca 2012
Karpatka
125 g margaryny, 1 szklanka wody - zagotować, zdjąć na chwilę z ognia i dodać 1 szklankę mąki, wymieszać, postawić na ogniu, ucierać ok. 5 minut, pozostawić do ostygnięcia
Dodać 4 jajka (po jednym) i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - ucierać mikserem. Rozsmarować ciasto za pomocą łyżki na dużej blaszce (wielkości piekarnika) przykrytej papierem do pieczenia (by było łatwiej - maczać łyżkę co jakiś czas w zimnej wodzie). Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 St. C i piec jeszcze 20-25 minut.
Krem Karpatka w proszku (+ 250 g masła i 1/2 litra mleka)
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
Dodać 4 jajka (po jednym) i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - ucierać mikserem. Rozsmarować ciasto za pomocą łyżki na dużej blaszce (wielkości piekarnika) przykrytej papierem do pieczenia (by było łatwiej - maczać łyżkę co jakiś czas w zimnej wodzie). Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 St. C i piec jeszcze 20-25 minut.
Krem Karpatka w proszku (+ 250 g masła i 1/2 litra mleka)
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu.
Krem karpatka- domowy:
1/2 litra mleka, 2 czubate łyżki mąki, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 żółtko - odlać 2/3 szklanki mleka, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodać mąki i żółtko - dobrze wymieszać. Zdjąć garnek z mlekiem z ognia wlać mleko z mąkami i żółtkiem, wymieszać. Postawić na ogniu i wciąż mieszając czekać, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Dodać cukier waniliowy, przykryć folią aluminiową, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
200 g masła utrzeć z 2/3 szklanki cukru pudru, po łyżce dodawać zimny budyń, zmiksować na puszystą masę.
Ciasto przeciąć na pół, rozsmarować krem na jednym placku, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.
Pleśniak
Składniki na ciasto jasne:
Mąkę, cukier i proszek przesypać do miski, dodać żółtka, posiekaną margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Składniki na ciasto ciemne:
Mąkę, kakao, cukier i proszek przełożyć do miski, dodać żółtka, posiekaną margaryne i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3-4 wałeczki i włożyć do lodówki na ok. 40 minut.

Ponadto:
Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę (dużą) wysmarować margarymą. Jasne ciasto podzielić na połowę. 1 część zetrzeć na blachę, posmarować powidłami, rozłożyć jabłka, obrane i pokrojone na drobne cząsteczki.
Na jabłka zetrzećciemne ciasto. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciemne ciasto. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
Ciasto piec ok. 50 min.
- 3,5 szkalnki mąki
- 2/3 szkalnki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 margaryny
Mąkę, cukier i proszek przesypać do miski, dodać żółtka, posiekaną margarynę i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Składniki na ciasto ciemne:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szkalnki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 margaryny
Mąkę, kakao, cukier i proszek przełożyć do miski, dodać żółtka, posiekaną margaryne i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3-4 wałeczki i włożyć do lodówki na ok. 40 minut.

Ponadto:
- 5 białek
- 1 mały słoik powideł
- 2/3 szklanki cukru
- 70 dag jabłek
Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę (dużą) wysmarować margarymą. Jasne ciasto podzielić na połowę. 1 część zetrzeć na blachę, posmarować powidłami, rozłożyć jabłka, obrane i pokrojone na drobne cząsteczki.
Na jabłka zetrzećciemne ciasto. Białka ubić z cukrem i wyłożyć na ciemne ciasto. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
Ciasto piec ok. 50 min.
Czy wiecie że...
Marmur
Plamy po wyschniętej wodzie usuniemy pastą do polerowania srebra o konsystencji kremu. Można też zbrudzone miejsca potrzeć pastą ze soli i soku z cytryny. Uporczywe zabrudzenia usuniemy wodą utlenioną i kilkoma kroplami amoniaku, plamę moczymy w roztworze a następnie czekamy kilka minut i spłukujemy czystą wodą.
Plamy po wyschniętej wodzie usuniemy pastą do polerowania srebra o konsystencji kremu. Można też zbrudzone miejsca potrzeć pastą ze soli i soku z cytryny. Uporczywe zabrudzenia usuniemy wodą utlenioną i kilkoma kroplami amoniaku, plamę moczymy w roztworze a następnie czekamy kilka minut i spłukujemy czystą wodą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)