Zajączek idzie przez las i śpiewa: "Przeleciałem lwice, przeleciałem lwice..."
Wychodzi miś zza drzewa i puka się w głowę:
- Jak usłyszy lew to co sobie wymyśliłeś to Cię ze skóry obedrze.
Zajączek wzruszył tylko ramionami i śpiewając swoją piosenkę poszedł dalej.
Zza drzewa wychodzi lis i przerażony mówi:
- Nie śpiewaj takich kłamstw bo lew Cię ze skóry obedrze.
Zajączek tylko wzruszył ramionami i śpiewając swoją piosenkę poszedł dalej.
Los chciał, że usłyszał to lew.
Zaczął gonić zajączka, a ten że sprytny i niewielkich rozmiarów przecisnął się pod wystającym korzeniem.
Biegnący lew utknął pod korzeniem w ten sposób że miał wypięty tyłek.
Zajączek zaszedł z tyłu Lwa rozpinając rozporek i powiedział sobie pod nosem:
- Teraz to już nikt mi nie uwierzy.
poniedziałek, 9 stycznia 2012
tiramisu
Składniki:
* 350 g sera mascarpone
* 2 jajka
* opakowanie podłużnych biszkoptów
* łyżka cukru
* kakao
* szklanka mocnej, zimnej kawy
* kieliszek likieru amaretto
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy, wlać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Biszkopty maczać w kawie i układać w formie lub szklanej misie.Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Koniecznie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Posypać kakao.
Drobna rada: zdecydowanie wygodniej jest najpierw ułożyć biszkopty w formie i dopiero nasączać kawą
Kurczak w ziołach
pierś z kurczaka
pół szklanki oliwy
1 cytryna
1 łyżka ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
2-3 ząbki czosnku
1 łyzka margaryny
sól, pieprz
Przygotowane mięso pokroić na odpowiednie porcje. Jeden ząbek czosnku posiekać, wymieszać z oliwą, posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc. Pozostały czosnek obrać , posiekać i na małym ogniu udusić na margarynie.Mięso kurczaka wyjąć z marynaty i szybko obsmażyć na rozgrzanej oliwie.Dodać czosnek, resztę margaryny i marynaty i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
pół szklanki oliwy
1 cytryna
1 łyżka ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
2-3 ząbki czosnku
1 łyzka margaryny
sól, pieprz
Przygotowane mięso pokroić na odpowiednie porcje. Jeden ząbek czosnku posiekać, wymieszać z oliwą, posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc. Pozostały czosnek obrać , posiekać i na małym ogniu udusić na margarynie.Mięso kurczaka wyjąć z marynaty i szybko obsmażyć na rozgrzanej oliwie.Dodać czosnek, resztę margaryny i marynaty i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Truskawkowe niebo- dla diabetyków i nie tylko
1 ½ szklanki pokrojonych w plasterki truskawek
230 gram chudego twarożku
¼ szklanki cukru
¼ łyżeczki aromatu migdałowego
szklanka nisko tłuszczowej bitej śmietany
1 gotowy spód biszkoptowy

Wykonanie
Na paterze rozkładamy biszkopt, układamy na nim ¾ truskawek.
Twarożek miksujemy z cukrem i aromatem migdałowym, pod koniec dodajemy stopniowo bitą śmietanę.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równo na truskawkach.
Wstawiamy do lodówki na 6 godzin, przed podaniem dekorujemy resztą truskawek.
230 gram chudego twarożku
¼ szklanki cukru
¼ łyżeczki aromatu migdałowego
szklanka nisko tłuszczowej bitej śmietany
1 gotowy spód biszkoptowy

Wykonanie
Na paterze rozkładamy biszkopt, układamy na nim ¾ truskawek.
Twarożek miksujemy z cukrem i aromatem migdałowym, pod koniec dodajemy stopniowo bitą śmietanę.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równo na truskawkach.
Wstawiamy do lodówki na 6 godzin, przed podaniem dekorujemy resztą truskawek.
Czy wiecie że...
ZAPACH ŚWIEŻEGO WAPNA I FARBY po remoncie zniknie, jeśli postawimy w pomieszczeniu wiaderko z wodą, do której wrzucono pokrajane w talarki 1-2 cebule.
Sentencja na dziś;
Jest śmierć i podatki,ale podatki są gorsze,bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku...
Subskrybuj:
Posty (Atom)