Powered By Blogger

niedziela, 21 lutego 2016

Westlife - You Raise Me Up

bitki wieprzowe w sosie cebulowym

1 kg wieprzowiny
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu czarnego
7-8 średnich cebul
sól, pieprz czarny/kolorowy
mąka
olej


 Mięso dzielimy na 1 cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy mąką solą i pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron na rumiano. Odkładamy do rondelka. dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą tak, by zakryła mięso, gotujemy ok 35 min
 W międzyczasie cebule kroimy w/g uznania i podsmażamy na tłuszczu który został ze smażenia mięsa aż  cebula zmięknie i się zarumieni.
 do mięsa wrzucamy podsmażoną cebulę.  Doprawiamy do smaku. Dusimy do miękkości mięsa. Na koniec 2 łyżeczki mąki mieszamy z 1/3 szkl. zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy do zgęstnienia i zagotowania sosu. ( można podbić śmietaną w/g gustu) Smacznego :)

gołąbki tradycyjne ;

1-2 główki kapusty
250 g ryżu
250 g kaszy drobnej
2 cebule
3 łyżki masła
600 g mielonej wieprzowiny
2 jajka
łyżka ostrej papryki
łyżka majeranku
1-2 l bulionu mięsnego
koncentrat pomidorowy
2–3 łyżki mąki (niekoniecznie)
cukier
sól
pieprz


Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją. Włożyć główkę kapusty, chwilę parzyć na małym ogniu, aż będzie można zdjąć wierzchnie liście. Parzyć dalej, aż uda się zdjąć liście z całej kapusty. Z każdego liścia wyciąć zgrubiały nerw.  Ryż i kaszę gotować ok. 5- 8 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Wystudzić. Połączyć z mielonym mięsem, ryżem, kaszą i cebulą. Dodać jajka oraz paprykę, majeranek i do smaku sól oraz pieprz. Wymieszać. Na każdy liść nakładać 2–3 łyżki farszu i zwijać starannie w rulonik. Niewykorzystane liście kapusty ułożyć na dnie garnka, na nich ciasno układać gołąbki. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny. Gołąbki podawać w/g uznania. (u mnie z sosem pomidorowym) Smacznego. :)

na dobry humor;

Dwaj marynarze siedzą w barze.
Jeden mówi do drugiego:
- Czy wiesz, że mój kumpel ma złoty kibel?
- Chyba za dużo wypiłeś - odpowiada drugi.
- Nie wierzysz? No to ci pokażę.
Idą do kumpla.
Pukają do drzwi.
Otwiera im mały chłopiec i woła:
- Tato! Przyszedł ten pan co Ci wczoraj w puzon narobił!

czy wiesz że;

Krążki cebulki nabiorą szybko złotego koloru, gdy podczas pieczenia obsypiesz je szczyptą mielonej papryki.

sentencja na dziś;

Drzewa nie istnieją osobno ani samotnie. Tym, co je łączy, to korzenie.