Składniki:
Sos boloński*:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 kg Lub 2 puszki pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Koncentrat pomidorowy
- Sól, pieprz mielony
- Zioła prowansalskie, oregano, bazylia
*Lub po prostu kupić gotowy w słoiczku ;) jednak nie polecam. Lazania jest bez porównania lepsza z własnoręcznie zrobionym sosem.
Sos beszamelowy:
- 800 ml mleka przegotowanego
- 80 g masła
- 1 łyżka mąki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pozostałe składniki:
12 płatków makaronu lazani na 4 warstwy
400 g startego sera żółtego
masło
Przygotowanie mięsa:
Podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dołożyć pokrojone pomidory z puszki, doprawić ziołami: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Dla intensywniejszego pomidorowego smaku można dodać 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć składniki. Mleko dolewać partiami cały czas mieszając i uważać by nie zrobiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować masłem. Na dnie naczynia rozsmarować odrobinę beszamelu, na to układać płaty lazanii, następnie mięso, starty ser i sos beszamelowy. W taki sam sposób układać następne warstwy. Przykryć pokrywą lub folią.
Następnie piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni około 40 minut. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę / folię, by wierzch się przyrumienił.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odczekać ok. 20 min by wszystko ładnie się związało i łatwiej się kroiło.