Powered By Blogger

niedziela, 5 lutego 2012

Kurczak na piwie

Kurczak na piwie




Składniki:
  • kurczak (nie za duży, o wadze ok. 1,5 kg)
  • butelka piwa(ja daję mocne mięso ma  bardziej wyrazisty smak)
  • 2 - 3 łyzki oleju
  • ulubione przyprawy (u mnie najczęściej papryka słodka, zioła prowansalskie, odrobina chili, czosnek, odrobina soli i pieprzu)
Kurczaka umyć i osuszyć. W dużej misce wymieszać olej z przyprawami. Włozyć do niej kurczaka i wmasować w niego powstałą marynatę. Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin (najlepiej całą noc) pod przykryciem. Kurczaka wyjać z marynaty, nałożyć na otwartą butelkę z piwem (tak, aby szyjka butelki była widoczna), postawić na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut, a następnie obnizyć temperaturę do 170-180 stopni i dopiekać jeszcze ok 1 godz 15 minut (ogólnie przyjmuje się 1 godzinę na upieczenie 1 kg mięsa). Można od czasu do czasu delikatnie podlać wydzielającym się sosem, który spłynął na blaszkę. Po upieczeniu kurczaka pozostawić na ok. 15 minut, następnie ściągnąć go z butelki, pokroić i podawać.

Les Jumo Feat. Mohombi - Sexy (Official Video)

ELSIE-LAGUNA

na dobry humor.

Idzie facet przez wieś i uśmiecha się od ucha do ucha:
- Stefan z czego się tak cieszysz? - pyta sąsiad
- Właśnie przed godziną zostałem ojcem, mam syna.
- To gratulację. Jak się czuje żona?
- Nie wiem. Jeszcze jej o tym nie powiedziałem.

czarnuchy





Te ciasteczka to pewniak :) Przepis poznałam wiele miesięcy temu i od tego czasu piekę je regularnie. Jednak dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia a to dlatego, że ciasteczka te najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy czekolada w środku jest zupełnie miękka, więc kiedy wszyscy się do nich dosiądziemy, to później nie ma co fotografować ;)

Składniki:
* 250g mąki
* 140g masła
* 120g cukru pudru
* 2 żółtka
* 40g ciemnego kakao
* tabliczka białej czekolady

Masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka i dalej ucierać. Wsypać przesianą mąkę z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwalkować (niezbyt cienko) i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi dobrze jest zlepić przy pomocy widelca i przy okazji stworzyc ozdobny wzorek :)).Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone!). W piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
W oryginale było wiecej cukru i mniej kakao. Nam jednak bardziej smakują po moich zmianach: kiedy słodka, waniliowa biała czekolada przyjemnie kontrastuje z mocno kakaowym wierzchem.

lazania z mięsem


Składniki:
Sos boloński*:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 kg Lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sól, pieprz mielony
  • Zioła prowansalskie, oregano, bazylia
*Lub po prostu kupić gotowy w słoiczku ;) jednak nie polecam. Lazania jest bez porównania lepsza z własnoręcznie zrobionym sosem.
Sos beszamelowy:
  • 800 ml mleka przegotowanego
  • 80 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pozostałe składniki:
12 płatków makaronu lazani na 4 warstwy
400 g startego sera żółtego
masło
Przygotowanie mięsa:
Podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dołożyć pokrojone pomidory z puszki, doprawić ziołami: bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Dla intensywniejszego pomidorowego smaku można dodać 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć składniki. Mleko dolewać partiami cały czas mieszając i uważać by nie zrobiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować masłem. Na dnie naczynia rozsmarować odrobinę beszamelu, na to układać płaty lazanii, następnie mięso, starty ser i sos beszamelowy. W taki sam sposób układać następne warstwy. Przykryć pokrywą lub folią.
Następnie piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni około 40 minut. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę / folię, by wierzch się przyrumienił.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odczekać ok. 20 min by wszystko ładnie się związało i łatwiej się kroiło.

Czy wiecie że...

FUSY Z HERBATY ZALANE WODĄ NA PATELNI, na której smażyła się ryba, należy doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia. W ten sposób zlikwiduje się przykry zapach ryby.

Sentencja na dziś;

Radość nie ma argumentów, smutek ma ich mnóstwo. Skutkiem tego właśnie jest tak okropny i tak trudno nam się z niego wyleczyć.