1 kg
miesa mielonego (ja miałam wieprzowo wołowe)
2-3 główki kapusty
30 dkg ryżu
30 dkg drobnej kaszy
cebula
marchewka
2 jaja
Po garści posiekanej natki pietruszki i kopru.- sól pieprz „kucharek”
kapuste umyj , wytnij głąb ,całą obgotuj -oddzielając liście
kolejno wyciagaj
( DO GOTOWANIA KAPUSTY W CAŁOSCI DODAJ 1-2 ŁYŻKI OCTU_LISCIE ŁADNIE SIĘ ODZIELAJĄ) ostudz, z każdego wytnij nerw. Kasze z ryżem ugotuj wg przepisu lub „pod
siebie”- przestudz- dodaj marchew startą na drobnej tarce- cebule w drobną
kostke, jaja , natke ,koper sól pieprz kucharek do smaku wszystko dokładnie
wymieszaj z mięsem… na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie ( u mnie po 2
duże łyżki w poprzek liścia zwijam „wbijając”
boki w środek)na wytłuszczoną oliwą dużą blache wyłożoną liśćmi ułóż gołąbki , wierzch posmaruj oliwą nakryj
pozostałą kapustą. Piec w temp 160 st przez godzinę-( podlać wodą w razie potrzeby)- po tym
czasie zdjąć liście z góry i piec jeszcze 20 min w temp 170 st podawać wg uznania np. sos pomidorowy, koperkowy, grzybowy…. Smacznego ;)