Blondynka siedzi z koleżanką w domu.
Nagle dzwoni telefon.
Dziewczyna rozmawia przez chwilę, a po odłożeniu słuchawki zaczyna histerycznie płakać.
– Kto to dzwonił? Co się stało? - pyta koleżanka.
– Mama dzwoniła, zmarł mój ojciec... - ryczy blondynka.
Po chwili znów dzwoni telefon.
Po rozmowie blondynka zanosi się płaczem powtórnie.
- Dzwonił mój brat, jego ojciec też nie żyje...
piątek, 6 stycznia 2012
Kokosowa chmurka

Biszkopt
6 jajek,
1,5 szkl cukru,
1,5 szkl mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę i proszek. Upiec na zloty kolor. Po wystygnięciu przekroić na pół. Nasączyć ponczem (woda +cukier +sok z cytryny)
Krem
2 budynie waniliowe ugotować na pół litrze mleka gdy wystygnie utrzeć z 0,5 kostki palmy
Przełożyć biszkopt
Polewa
1,5 paczki wiórek kokosowych
6 jajek,
1,5 szkl cukru,
1,5 szkl mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę i proszek. Upiec na zloty kolor. Po wystygnięciu przekroić na pół. Nasączyć ponczem (woda +cukier +sok z cytryny)
Krem
2 budynie waniliowe ugotować na pół litrze mleka gdy wystygnie utrzeć z 0,5 kostki palmy
Przełożyć biszkopt
Polewa
1,5 paczki wiórek kokosowych
0,5 k palmy,
0,5 szkl cukru rozpuścić w rondelku .Ciepłą polewę wylać na ciasto.
Ja do kremu dałam jeszcze drobniutko pokrojone brzoskwinie
Ja do kremu dałam jeszcze drobniutko pokrojone brzoskwinie
Biszkopt z orzechami
SKŁADNIKI: 6 jajek, 300 g mąki, 250 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g cukru, 150 g posiekanych orzechów.
SPOSÓB WYKONANIA: Jajka wybić do miski i ubijać przez 10 minut. Dodać cukier i ubijać kolejne 10 minut. Wmieszać jogurt i proszek do pieczenia. Następnie dodać posiekane orzechy. Przełożyć do foremki i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
SPOSÓB WYKONANIA: Jajka wybić do miski i ubijać przez 10 minut. Dodać cukier i ubijać kolejne 10 minut. Wmieszać jogurt i proszek do pieczenia. Następnie dodać posiekane orzechy. Przełożyć do foremki i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Pomidorowa dla diabetyków
1 posiekana cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
Ok. 3 kg obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów
Szczypta czerwonego pieprzu
1-2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
2 filiżanki odtłuszczonego mleka
Sól potasowa i pieprz do smaku

Wykonanie
1. Umieść cebulę na niewielkiej patelni i podgrzewaj ok. 4 minut, aż będzie złota
2. Dodaj posiekany czosnek oraz pomidory
3. Całość gotuj nie przykrywając garnka przez około 10 minut
4. Zawartość garnka rozdrobnij przy użyciu miksera
5. Dodaj mleko, sól, pieprz i bazylię
6. Wymieszaj i gotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
Ok. 3 kg obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów
Szczypta czerwonego pieprzu
1-2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
2 filiżanki odtłuszczonego mleka
Sól potasowa i pieprz do smaku

Wykonanie
1. Umieść cebulę na niewielkiej patelni i podgrzewaj ok. 4 minut, aż będzie złota
2. Dodaj posiekany czosnek oraz pomidory
3. Całość gotuj nie przykrywając garnka przez około 10 minut
4. Zawartość garnka rozdrobnij przy użyciu miksera
5. Dodaj mleko, sól, pieprz i bazylię
6. Wymieszaj i gotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Czy wiecie że...
PRZYKRY ZAPACH W KREDENSIE CZY LODÓWCE zniknie po wstawieniu tam rondelka ze świeżo upaloną, jeszcze ciepłą kawą. Również cukier (1 łyżka) upalony na karmel i w gorącym rondelku wstawiony do kredensu czy lodówki pochłonie nieprzyjemne wonie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)