Biszkopt ;6 dużych jaj (jeśli są mniejsze to użyć 7 lub piec na mniejszej blaszce)
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
Pozostałe składniki:
0,5 litra śmietany 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
3 kolorowe galaretki (żółta, czerwona, zielona)
Cukier puder do posypania biszkoptu
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej rozrobić galaretki używając nie co mniej wody. Wylać galaretki na osobne na talerze.
Następnego dnia upiec biszkopt . Białka ubić z
cukrem, a następnie dodać olej, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec 20-25 min.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na pół.
Galaretkę przygotowaną dzień wcześniej pokroić w
grubą kostkę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do śmietany dodać żelatynę i pokrojoną
galaretkę. Wszystko szybko zamieszać i wylać na przekrojony biszkopt. Tu
naprawdę liczy się szybkość. Żelatyna w połączeniu z chłodną śmietaną
sprawia, że masa szybko tężeje. Przykryć drugą połówką biszkoptu i
posypać cukrem pudrem.
Dla łasuchów proponuję deser z bitą śmietaną i galaretką. Przygotowaną masę wylać do pucharków i dowolnie ozdobić.