Przychodzi facet do spowiedzi i mówi, że zgwałcił nieletnią.
Ksiądz wyrozumiale:
- Pewnie ona Ciebie, mój synu sprowokowała.
- Tak, proszę księdza.
- Odmów dziesięć zdrowasiek i masz rozgrzeszenie.
Przychodzi drugi facet i mówi, że zgwałcił staruszkę.
Ksiądz wyrozumiale:
- Pewnie to był jej ostatni raz w życiu, więc zrobiłeś dobry uczynek synu.
- Tak, proszę księdza.
- Odmów dziesięć zdrowasiek i masz rozgrzeszenie.
Przychodzi trzeci facet:
- Zgwałciłem księdza z sąsiedniej parafii!
Ksiądz waląc pięścią w konfesjonał:
- Pamiętaj, tu jest Twoja parafia!
poniedziałek, 16 stycznia 2012
pasztet domowy
- 1 kurczak
- 0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 30 dag boczku
- 30 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
- 5-6 jajek
- 3 czerstwe bułki
- 100 g grzybów suszonych
- 1 łyżka smalcu
- 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 pory, 1 seler
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 2 cebule
Mięso bez wątróbki włożyć do garnka, zagotować razem z warzywami i przyprawami na małym ogniu aż do miękkości mięsa, co najmniej z 2 godziny. Jakieś 20 minut przed końcem gotowania, dodać wątróbkę.
Mielenie mięsa
Mięso wyjąć z garnka, przestudzić, pokroić na małe kawałki przekręcić przez maszynkę 3 razy. Następnie przepuścić przez maszynkę wszystkie warzywa i dodać do mięsa.
Przyprawianie
Do masy mięsnej wbić jajka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dolać 1 szklankę wywaru w którym się gotowało mięso. Pasztet ma być pikantny i powinien mieć niemal kremową konsystencję.
(Można też oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka dodać do masy mięsnej. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami).
Pieczenie
Foremki (na ogół 2 keksówki) wysmarować smalcem i posypać bułką tartą. Włożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
Pasztet urośnie trochę w czasie pieczenia, więc nie wypełniać foremki po brzegi.
Paszteciki lekko drożdżowe
Takie paszteciki są pyszne do czystego, czerwonego barszczu. Można je nadziewać różnymi farszami, np. mięsem lub kapustą z grzybami. Moje są nadziane domowym pasztetem.
Składniki:
0,5 kg mąki
kostka masła
50 g drożdży
szklanka gęstej śmietany
szczypta soli
Masło dokładnie posiekaj z mąką. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Na początku będzie się rozsypywało, ale nic nie dolewaj - po chwili nabierze elastyczności. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na prostokąt, wysmaruj farszem i zwiń w roladę. Roladę pokrój po skosie. Paszteciki posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Składniki:
0,5 kg mąki
kostka masła
50 g drożdży
szklanka gęstej śmietany
szczypta soli
Masło dokładnie posiekaj z mąką. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Na początku będzie się rozsypywało, ale nic nie dolewaj - po chwili nabierze elastyczności. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na prostokąt, wysmaruj farszem i zwiń w roladę. Roladę pokrój po skosie. Paszteciki posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Czy wiecie że...
Jeśli po zużyciu białek zostaną nam żółtka możemy przechować je w słoiczku zalane zimną wodą. Przechowywane w lodówce długo zachowają świeżość.
Sentencja na dziś;
Mężczyzni są szalenie nielogiczni-twierdzą, że wszystkie kobiety są takie same.Lecz to nie przeszkadza im ciągle je zmieniać!...
Subskrybuj:
Posty (Atom)