Powered By Blogger

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Wyśmienita cebulowa...



Składniki:
  • 450 g cebuli
  • 450 g brukselki
  • 30 g masła
  • 1,2 litra wywaru z warzyw lub kurczaka (dałam 1,5 l wywaru warzywnego)
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łodyga tymianku (dałam łyżeczkę suszonego)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne (u mnie zamiast pieprzu cayenne suszone papryczki chili)
  • grecki jogurt lub kwaśna śmietana

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Brukselkę umyć, odciąć jej końce i przekroić na połówki. W garnku  na maśle dusić pod przykryciem cebulę przez ok. 30-40 minut (ogień pod garnkiem powinien być malutki, a cebulę należy co jakiś czas mieszać, aby się nie przypalała). Po tym czasie dodać do cebuli cukier, wymieszać i dusić bez przykrycia przez jeszcze 10-15 minut. Dodać brukselkę, wywar i tymianek. Gotować jeszcze kilkanaście minut, tak aby brukselka zmiękła, ale nie rozgotowała się. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Zmiksować lub nie, wedle gustu. Podawać z jogurtem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz