wtorek, 16 października 2012
jogurtówki z sezamem
![]() | |||
1 łyżeczka cukru
350 g mąki
ok. 1 łyżeczki soli
ok. 100 ml wody
150 g jogurtu naturalnego wymieszanego z maślanką
nasiona sezamu do posypania
Wykonanie
Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy
2 łyżki ciepłej wody. Odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z
solą, dolewamy rozczyn z drożdżami, dodajemy jogurt oraz resztę
wody.Wyrabiamy ciasto. Jeżeli się klei, dodajemy więcej mąki. Odstawiamy
na godzinę do wyrośnięcia.
Dzielimy
ciasto na 8 części, formujemy kulki i układamy je w tortownicy
wysmarowanej olejem. Każdą bułeczkę smarujemy lekko mlekiem i posypujemy
sezamem. Czekamy 10 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210
stopni. Pieczemy ok. 20 minut. A oto efekt:.... smacznego :) ( ja robię podwójną lub potrójną porcję)
![]() |
czy wiesz że:
Aby mąka zmieszana z wodą pozostała jednolita i nie wytworzyła grudek, należy dodać do niej szczyptę soli.
Subskrybuj:
Posty (Atom)