środa, 26 listopada 2014
galaretka cielęca
½ kg dziczy cielęcej
porcja włoszczyzny
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sałata
pół cytryny
pieprz , sól
Dokładnie umytą gicz cielęcą zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Następnie dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować do miękkości . Mięso i włoszczyznę wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. Włoszczyznę pokroić w cienkie słupki , całość wymieszać i włożyć do salaterek. Wywar przyprawić do smaku solą , pieprzem i roztartym czosnkiem, dodać umytą i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mięso zalać wywarem, wymieszać i odstawić do zastudzenia. Galaretkę wyłożyć na talerz , przybrać liśćmi sałaty i plasterkami cytryny. Podawać z białym pieczywem. Smacznego :)
porcja włoszczyzny
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sałata
pół cytryny
pieprz , sól
Dokładnie umytą gicz cielęcą zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Następnie dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować do miękkości . Mięso i włoszczyznę wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. Włoszczyznę pokroić w cienkie słupki , całość wymieszać i włożyć do salaterek. Wywar przyprawić do smaku solą , pieprzem i roztartym czosnkiem, dodać umytą i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mięso zalać wywarem, wymieszać i odstawić do zastudzenia. Galaretkę wyłożyć na talerz , przybrać liśćmi sałaty i plasterkami cytryny. Podawać z białym pieczywem. Smacznego :)
ciasto Zośka
30 dkg margaryny
25 dkg cukru pudru
25 dkg mąki pszennej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę. Jak będzie utarta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem. Ciasto podzielić na 3 części.
I ciasto: dodać 1 łyżkę mąki i ubić pianę z 2 białek. Ciasto upiec.
II ciasto: dodać 3/4 szkl. pokrojonych orzechów i ubić pianę z 2 białek, ciasto upiec.
III ciasto: dodać 2 łyżki kakao i ubić pianę z 2 białek. Ciasto upiec.
Pozostałe składniki:
1 słoiczek dżemu albo powidła,
1 duży słoik wiśni drylowanych,
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl. wody.
Stężone galaretki połączyć z wiśniami i wyłożyć na ciasto.
3/4 szkl. mleka,
1 Śnieżka,
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szkl. wody.
Ubić Śnieżkę i połączyć z tężejącą galaretką.
Przekładanie;
Ciasto kakaowe - powidło (posmarować cienko)- wiśnie z galaretką - ciasto orzechowe - powidło - masa Śnieżka - ciasto białe - polewa.
25 dkg cukru pudru
25 dkg mąki pszennej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę. Jak będzie utarta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem. Ciasto podzielić na 3 części.
I ciasto: dodać 1 łyżkę mąki i ubić pianę z 2 białek. Ciasto upiec.
II ciasto: dodać 3/4 szkl. pokrojonych orzechów i ubić pianę z 2 białek, ciasto upiec.
III ciasto: dodać 2 łyżki kakao i ubić pianę z 2 białek. Ciasto upiec.
Pozostałe składniki:
1 słoiczek dżemu albo powidła,
1 duży słoik wiśni drylowanych,
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl. wody.
Stężone galaretki połączyć z wiśniami i wyłożyć na ciasto.
3/4 szkl. mleka,
1 Śnieżka,
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szkl. wody.
Ubić Śnieżkę i połączyć z tężejącą galaretką.
Przekładanie;
Ciasto kakaowe - powidło (posmarować cienko)- wiśnie z galaretką - ciasto orzechowe - powidło - masa Śnieżka - ciasto białe - polewa.
na dobry humor ;
Jeden kolega chwali się drugiemu:
- Byłem wczoraj u dziewczyny!
- I co? I co?
- Waliłem całą noc!
- Tak? No i co?
- I nikt mi k...a drzwi nie otworzył!
- Byłem wczoraj u dziewczyny!
- I co? I co?
- Waliłem całą noc!
- Tak? No i co?
- I nikt mi k...a drzwi nie otworzył!
czy wiesz że;
Makaron do sałatki gotuj krócej niż zwykle, aby zachował jedność. Jeśli do wody dodasz odrobine octu lub soku z cytryny, makaron będzie smaczniejszy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)