środa, 21 sierpnia 2013
łazanki z mięsem
1 kg
mięsa (ja miałam żeberka – trójkąty)
70 dkg kapusty kiszonej
1 łyżka cukru
‘Kucharek” sól, pieprz do smaku
Oliwa
Warzywa (po 2 szt; pietruszka, marchew, cebula, por)
Mięso oczyścić i ugotować do miękkości w warzywach z
dodatkiem niewielkiej ilości soli. Mięso pokroić na kawałki ok. 1 cm.
Na rozgrzaną dużą patelnie wlać pół szkl oliwy, dodać
odsączoną kapustę i przyprawy do smaku. Smażyć na wolnym ogniu ok. 15-20 min co
chwilę mieszając dodać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. po tym
czasie ponownie podgrzać
2 opakowania makaronu –( nie koniecznie typu łazanka )
ugotować w przecedzonym bulionie z mięsa ( gotować ok. 4-5 min , zdjąć z ognia - resztę
potrzebnego czasu podanego na opakowaniu pozostawić pod przykryciem.)
przecedzić, zahartować pod zimną woda, wymieszać z kapustą i mięsem, podgrzać i
doprawić. ( dla większych mięsiarzy można dodać usmażone mięso mielone;) ) Smacznego ;)
naleśniki - jeszcze inaczej ;)
1 kg
mięsa mielonego
10 większych pieczarek
5 cebul
1 cukinia
3-4 różnokolorowe papryki
2 pomidory
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka „ kucharka”
1 łyżka przyprawy do grosa
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru
Tłuszcz
Pieprz i sól do smaku
Warzywa oczyścić i pokroić w paski lub kostkę. Cebulę
poddusić na gorącym tłuszczu ok. 5 min, dodać pieczarki,dusić kolejne 5 min. Dorzucić
resztę warzyw i dusić ok. 35 min podlewając szklanką wody. Na koniec dodać
roztarty czosnek i wszystkie przyprawy odstawić na 10 min do „przegryzienia”
się składników. W tym czasie, mięso usmażyć na wolnym ogniu z niewielką ilością
tłuszczu ( mielone rozgnieść na drobne kawałki). Mięso dodać do warzyw,
dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Taki farsz nakładać na naleśniki ,
zwinąć wg gustu. Ja podałam z majonezem lub śmietaną. Smacznego ;)
czy wiesz że;
Aby pozbyć się intensywnego zapachu czosnku, należy zjeść jabłko,
pietruszkę (natkę lub kawałek korzenia), surowy bób lub... pogryźć
ziarenka palonej kawy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)