Wraca mąż ze szpitala gdzie odwiedzał ciężko chorą teściową i zły jak nieszczęście mówi do żony:
- Twoja matka jest zdrowa jak koń, niedługo wyjdzie ze szpitala i zamieszka z nami.
- Nie rozumiem - mówi żona - wczoraj lekarz powiedział mi, że mama jest umierająca!
- Nie wiem co on tobie powiedział ale mnie, kur*a radził przygotować się na najgorsze.
środa, 25 stycznia 2012
Wątróbka duszona
50 dkg wątróbki drobiowej
4 cebule duże
pół szklanki wina białego
mąka
olej do smażenia
sól
Przygotowanie:
Z wątróbki wycinamy żyłki i tłuste częsci. Oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy wątróbkę na olej razem z pokrojoną w piórka cebulą. Obsmażamy z obu stron pod przykryciem Podlewamy białym winem i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Wątróbka powinna być miękka. Najlepiej (jak dla mnie) smakuje z ziemniakami.
4 cebule duże
pół szklanki wina białego
mąka
olej do smażenia
sól
Przygotowanie:
Z wątróbki wycinamy żyłki i tłuste częsci. Oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy wątróbkę na olej razem z pokrojoną w piórka cebulą. Obsmażamy z obu stron pod przykryciem Podlewamy białym winem i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Wątróbka powinna być miękka. Najlepiej (jak dla mnie) smakuje z ziemniakami.
zupa grzybowa
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
- 1 niewielka cebula
- 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej aby część z nich stanowiły prawdziwki)
- 2-3 litry wody
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany słodkiej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- kostka rosołowa warzywna
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- przyprawa Maggi
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- makaron (nitki lub łazanki)
Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby dobrze odsączyć i pokroić niezbyt drobno. Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i włożyć do garnka razem z grzybami. Zalać wszystko 2 litrami zimnej wody, włożyć listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, dodać kostkę rosołową i masło. Zagotować i gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wyjąć włoszczyznę i cebulę. Na końcu zatrzepać zupę mąką, zabielić śmietaną i zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze zupę.
Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Czy wiecie że...
OGIEŃ NA KOMINKU ŁATWIEJ ROZPALIĆ, jeśli drewienka, przeznaczone na rozpałkę, posypiemy solą.
Sentencja na dziś;
Nie ma lekarstwa mocniejszego, skuteczniejszego, doskonalszego dla naszych ran we wszystkich sprawach ziemskich, jak mieć kogoś, kto cierpi z nami w każdym nieszczęściu i cieszy się w powodzeniu
Subskrybuj:
Posty (Atom)