Powered By Blogger

niedziela, 10 maja 2015

OMI - Cheerleader (Felix Jaehn Video Edit)

kokosanki w czekoladzie

Ciasto
2 jajka
100 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
1 szklanka mleka 3,2%
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki miodu sztucznego

 Polewa:
300 g masła
300g cukru zwykłego
3/4 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka spirytusu
40 g kakao

Dodatkowo:
250 g wiórek kokosowych

 Ciasto:  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wlewamy miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.

Polewa: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy kakao oraz dodajemy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

 Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach około 2-3 cm. Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia. ( zabrakło mi kokosu na kilka sztuk, więc zastąpiłam go mielonymi orzechami ) Smacznego :)

jabłkowe różyczki w cieście francuskim

Przepis na ok 10-12 szt
arkusz ciasta francuskiego
3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
łyżka cynamonu

 Jabłka myjemy kroimy je na ćwiartki( nie obieramy) i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.

W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru i sokiem z cytryny. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5 -7 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.

Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły.  Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. (Ja swoje róże układałam w papilotkach do muffinek)

Pieczemy je około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

pasta jajeczna do chleba ;


6 jaj, ugotowanych na twardo
 2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
 sól, pieprz
szczypiorek


Umyty szczypiorek oraz ugotowane i obrane jajka posiekać. Połączyć razem. Dodać do nich majonez oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.gotowe ;) Smacznego :)

na dobry humor;

- Dlaczego nie można dojechać do Wąchocka pociągiem?
- Bo lekarz sołtysowi zalecił dużo żelaza i szyny rozkręcili.

czy wiesz że;

Pianę z białek ubijesz szybciej jeżeli dodasz do nich łyżkę
gazowanej wody mineralnej. A będzie sztywniejsza jeżeli dodasz
trochę cukru lub kwasku cytrynowego.

sentencja na dziś;

Życie to szereg poświęceń. Trzeba tę zasadę nosić w sercu i w głowie.