niedziela, 10 maja 2015
kokosanki w czekoladzie
Ciasto
2 jajka
100 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
1 szklanka mleka 3,2%
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki miodu sztucznego
Polewa:
300 g masła
300g cukru zwykłego
3/4 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka spirytusu
40 g kakao
Dodatkowo:
250 g wiórek kokosowych
Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wlewamy miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.
Polewa: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy kakao oraz dodajemy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach około 2-3 cm. Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia. ( zabrakło mi kokosu na kilka sztuk, więc zastąpiłam go mielonymi orzechami ) Smacznego :)
2 jajka
100 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
1 szklanka mleka 3,2%
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki miodu sztucznego
Polewa:
300 g masła
300g cukru zwykłego
3/4 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka spirytusu
40 g kakao
Dodatkowo:
250 g wiórek kokosowych
Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wlewamy miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.
Polewa: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy kakao oraz dodajemy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach około 2-3 cm. Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia. ( zabrakło mi kokosu na kilka sztuk, więc zastąpiłam go mielonymi orzechami ) Smacznego :)
jabłkowe różyczki w cieście francuskim
Przepis na ok 10-12 szt
arkusz ciasta francuskiego
3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
łyżka cynamonu
Jabłka myjemy kroimy je na ćwiartki( nie obieramy) i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.
W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru i sokiem z cytryny. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5 -7 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.
Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. (Ja swoje róże układałam w papilotkach do muffinek)
pasta jajeczna do chleba ;
6 jaj, ugotowanych na twardo
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
szczypiorek
Umyty szczypiorek oraz ugotowane i obrane jajka posiekać. Połączyć razem. Dodać do nich majonez oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.gotowe ;) Smacznego :)
na dobry humor;
- Dlaczego nie można dojechać do Wąchocka pociągiem?
- Bo lekarz sołtysowi zalecił dużo żelaza i szyny rozkręcili.
- Bo lekarz sołtysowi zalecił dużo żelaza i szyny rozkręcili.
czy wiesz że;
Pianę z białek ubijesz szybciej jeżeli dodasz do nich łyżkę
gazowanej wody mineralnej. A będzie sztywniejsza jeżeli dodasz
trochę cukru lub kwasku cytrynowego.
gazowanej wody mineralnej. A będzie sztywniejsza jeżeli dodasz
trochę cukru lub kwasku cytrynowego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)