sobota, 1 września 2012
surówka z czerwonej kapusty
![]() |
to wersja full ;)....z marchewką duszoną...(lubię "mieszać") |
1 główka czerwonej kapusty
1 marchewka
1 por
3 ziarna owocu jałowca
4 ziarna pieprzu + łyżka octu
250 ml śmietany 12%
2 łyżki cukru
Sól , pieprz do smaku
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć , podzielić na
cztery części, pociąć na cienkie wstążki. Obgotować15 min z dodatkiem jałowca ,pieprzu
oraz łyżka octu( – dla zachowania koloru). Marchew zetrzeć na tarce o grubych
oczkach , pora pokroić w pół plastry. obgotowaną
kapustę odcedzić na durszlaku ,dodać do
marchwi z porem, wymieszać z śmietaną ,cukrem, solą i pieprzem odstawić na pół
godz. Po tym czasie doprawić wedle uznania… podać np. z ziemniakami i kotletem mielonym…smacznego:)
czy wiesz że..
Aby sól nie zwilgotniała i nie zbryliła się, do solniczki należy wrzucić kilka ziaren suchego surowego ryżu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)