Powered By Blogger

piątek, 20 stycznia 2012

na dobry humor.

Jak się nazywa potomek krowy?
- Pokrowiec.

Pijak

Biszkopt:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 płaskich łyżek mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dobrze zmiksować. Wlać do prostokątnej blachy (24x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 ˚C.


Ciasto makowo-kokosowe:
- 7 białek
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- ½ szklanki suchego maku

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Piec w tej samej temperaturze  20-25 minut.


- gotowy krem karpatka (Delecta) bez gotowania
- olejek waniliowy
-1/2 szklanki wódki
-1/2 szklanki wody
- pół słoika dżemu z czarnych porzeczek ( np.Łowicz)
- okrągłe biszkopty na wierzch ciasta


Krem karpatka przygotować z przepisu na opakowaniu – dodajemy jedynie mleko i olejek waniliowy.
Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie krem karpatkowy. Na koniec biszkopty maczać miseczce z wódką  zmieszaną z wodą i układać ciasno jeden przy drugim.
 

Polewa czekoladowa:
- 1/3 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru


Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie kakao i na końcu mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gorącą polewę polewamy ciasto. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień. 




makaron z szynką i pieczarkami-diabetycy i nie tylko



darmowy hosting obrazków


składniki:
- 500g makaronu
- 250g pieczarek
- 400g szynki
- 3 dymki
- ser grecki w plasterkach
- olej
- sól
- pieprz

Szynkę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Wyjąć i osączyć. Pieczarki i dymkę opłukać. Białą część dymki i pieczarki pokroić. Do tłuszczu ze smażenia szynki dolać trochę oleju i podgrzać. Wrzucić pokrojoną dymkę. Chwilę smażyć. Dodać pieczarki i smażyć razem aż się zrobią miękkie. Połączyć z szynką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować i odcedzić. Wymieszać z pieczarkami, wędliną i dymką. Plasterki sera pokroić w paseczki, szczypiorek posiekać. Na makaronie z dodatkami położyć kilka kawałków sera, gdy zaczną się rozpuszczać, posypać szczypiorkiem.

Czy wiecie że...

Przy panierowaniu kotletów do rozbitego jajka można dodać kilka kropli oliwy. Dzięki temu bulka tarta będzie się lepiej trzymać.

Sentencja na dziś;

Myśl, że twoja własna egzystencja, twoje zdrowie i zdolności otrzymałeś w prezencie, przywiedzie cię do tego, że i ty kiedyś bez odpłaty coś dla innych uczynisz.