1 kg jeżyn
200 g cukru
Jeżyny zasypuję cukrem, czekam aż puszczą trochę soku (ok. 1h), doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 1/2 h. Połowę otrzymanego dżemu przecieram, by pozbyć się nadmiaru pestek, mieszam z pozostałą połową, ponownie zagotowuję. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików. Idealny na śniadanie :)
- 2 kg jabłek
- 400 g cukru (ilość zależy od jabłek, czym słodsze tym mniej cukru)
- sok z jednej cytryny
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać połową cukru i zalać odrobiną wody. Dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i rozpadną się na malutkie cząstki.
Doprawić cukrem do smaku. Kontynuować gotowanie, aż dżem osiągnie
odpowiednią gęstość. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie
zamknąć i postawić do góry dnem. ZMIEŃ SMAK-łyżeczka cynamonu lub szkl dżemu jeżynowego na 1,5 l dżemu jabłkowego= 2 smaki ;)