Powered By Blogger

piątek, 3 sierpnia 2012

dżem jeżynowy, jabłkowy


1 kg jeżyn
200 g cukru


Jeżyny zasypuję cukrem, czekam aż puszczą trochę soku (ok. 1h), doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 1/2 h. Połowę otrzymanego dżemu przecieram, by pozbyć się nadmiaru pestek, mieszam z pozostałą połową, ponownie zagotowuję. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików. Idealny na śniadanie :) 
  • 2 kg jabłek
  • 400 g cukru (ilość zależy od jabłek, czym słodsze tym mniej cukru)
  • sok z jednej cytryny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać połową cukru i zalać odrobiną wody. Dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i rozpadną się na malutkie cząstki. 
Doprawić  cukrem do smaku. Kontynuować gotowanie, aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zamknąć i postawić do góry dnem.                                                                                                                                                                               ZMIEŃ SMAK-łyżeczka cynamonu   lub szkl dżemu jeżynowego na 1,5 l dżemu jabłkowego= 2 smaki ;)

na dobry humor

Pani mówi: Jasiu wymień zdanie z ptakiem.
Jasiu: Tata przyszedł do domu nawalony jak szpak.
Pani: Teraz z dwoma ptakami.
Jasiu: Tata przyszedł nawalony jak szpak i wywinął orła.
Pani: A jak wymienisz z pięcioma dostaniesz szóstkę.
Jasiu: Tata przyszedł do domu nawalony jak szpak, wywinął orła po czym wyleciały mu dwa gile, puścił pawia i poszedł dalej nawalać na sępa.

czy wiesz że..

Śmietana dodana do zupy nie zważy się, jeśli uprzednio wymieszamy ją z kilkoma łyżkami słodkiego mleka.     

sentencja na dziś

Niechaj miłość będzie jak ogromny ocean, który łączy dwa brzegi waszych dusz..