Powered By Blogger

czwartek, 19 marca 2015

Spice - So Mi Like It (Raw)

kotlet schabowy w podwójnej panierce z sałatą na słodko ;

4 kotlety schabowe bez kości
mąka
jajko (" ile zabierze")
bułka tarta
sól
pieprz
olej



Mięso oczyścić, umyć i bardzo mocno rozbić,  przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsypać mąką, potem zamoczyć w jajku i na koniec w bułce tartej. Powtórzyć namoczenie w jajku (pomijając mąkę) i znowu w bułce tartej. Taka podwójna panierka powoduje, że kotlet jest chrupiący. Rozgrzać olej ( niedużo, kotlet nie może pływać w tłuszczu) na patelni i smażyć mięso na małym ogniu z obu stron do mocnego zarumienienia.( do panierki można dodać zioła, starty parmezan , koper itp, w/g gustu) podałam z sałatą na słodko z jajkiem ,pomidorem i cebulką.

sałata na słodko;
1 główka sałaty masłowej
 4 jajka na twardo
1 pomidor
1 cebula
 4 łyżki śmietany
 3 łyżeczki cukru
 kilka kropel octu winnego
 sól i pieprz

Sałatę płuczemy osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do misy, jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, pomidora w/g uznania, wszystko połączyć z sałatą. Śmietanę mieszamy z cukrem, octem, pieprzem i solą i polewamy sałatę, mieszamy, odstawiamy na pół godzinki do lodówki ( ewentualnie doprawiamy) i podajemy do obiadu. Smacznego :)

na dobry humor;

Żona mówi do męża:
- Po co ty mieszasz tą herbatę? Przecież nawet nie posłodziłeś.
- Cicho kochanie, niech sąsiedzi myślą, że stać nas na luksusy.

czy wiesz że;

Mięso do gotowania należy wkładać do wrzącej a nie do zimnej wody. Pory zamkną się natychmiast i smak pozostanie w mięsie. Dokładnie odwrotnie trzeba robić w przypadku bulionów i zup - wkładać mięso do zimnej wody bo jego smak ma przejść do zupy.

sentencja na dziś;

Gdy kocham świat taki jakim jest - już go zmieniam, bo zmieniam jeden jego fragment, którym jest moje serce.