środa, 11 lutego 2015
różowe kluseczki z bitkami wołowymi
500 g ugotowanych,ugniecionych i przestudzonych ziemniaków
ok. 2 szklanek mąki (plus-minus) oraz dodatkowo do podsypywania
1 jajko
1 mały ugotowany buraczek(z tych naprawdę małych)
sól
Buraczka zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.Ziemniaki wymieszać z mąką,dodać jako i buraczka.Czystą dłonią zagnieść masę mączno-ziemniaczaną do uzyskania ciasta nadającego się do formowania wałka.W razie konieczności dosypać mąkę.W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę.Uformowane z ciasta wałki poprzecinać na małe kawałki i wrzucać na wrzątek.Gotować przez 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.Uważać,by nasze kluski się nie rozgotowały. Kluseczki podałam z bitkami w sosie, buraczkami i sałatką z ogórków...
700g wołowe mięso, pokrojone w 1cm plastry
3 ząbki czosnku
2 czerwone chilli
garść suszonych grzybów
2 łyżki przecieru pomidorowego
8 szalotek
woda do podlewania
sól, pieprz, papryka ostra
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawione mięso solą, pieprzem, papryką ostrą. Smażyć z dwóch stron aż lekko się się mięso zarumieni, dodać szalotki i smażyć przez chwilkę, podlać lekko wodą dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone grzybki i przecier pomidorowy, pokrojoną drobno chilli. Doprawić do smaku.Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie, uważając żeby się nie wygotowała woda. Musimy podlewać co jakich czas i przemieszać. Smażyć na niskiej temperaturze. Ja gotowałam około 1,5h, może trochę dłużej.
Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w małej ilości wody, ale nie jest to konieczne . Zależy ile wody dolewacie. Ważne żeby nie gotować zbyt mocno, sos jest lepszy jak gotuje się bardzo wolno. Smacznego:)
ok. 2 szklanek mąki (plus-minus) oraz dodatkowo do podsypywania
1 jajko
1 mały ugotowany buraczek(z tych naprawdę małych)
sól
Buraczka zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.Ziemniaki wymieszać z mąką,dodać jako i buraczka.Czystą dłonią zagnieść masę mączno-ziemniaczaną do uzyskania ciasta nadającego się do formowania wałka.W razie konieczności dosypać mąkę.W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę.Uformowane z ciasta wałki poprzecinać na małe kawałki i wrzucać na wrzątek.Gotować przez 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.Uważać,by nasze kluski się nie rozgotowały. Kluseczki podałam z bitkami w sosie, buraczkami i sałatką z ogórków...
700g wołowe mięso, pokrojone w 1cm plastry
3 ząbki czosnku
2 czerwone chilli
garść suszonych grzybów
2 łyżki przecieru pomidorowego
8 szalotek
woda do podlewania
sól, pieprz, papryka ostra
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawione mięso solą, pieprzem, papryką ostrą. Smażyć z dwóch stron aż lekko się się mięso zarumieni, dodać szalotki i smażyć przez chwilkę, podlać lekko wodą dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone grzybki i przecier pomidorowy, pokrojoną drobno chilli. Doprawić do smaku.Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie, uważając żeby się nie wygotowała woda. Musimy podlewać co jakich czas i przemieszać. Smażyć na niskiej temperaturze. Ja gotowałam około 1,5h, może trochę dłużej.
Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w małej ilości wody, ale nie jest to konieczne . Zależy ile wody dolewacie. Ważne żeby nie gotować zbyt mocno, sos jest lepszy jak gotuje się bardzo wolno. Smacznego:)
na dobry humor;
Mama mówi do Jasia:
- Kup makaron włoski na jajkach.
Idzie Jasio do sklepu i se powtarza makaron włoski na jajkach, włoski na jajkach.
Zachodzi Jasio do sklepu i pyta:
- Ma pan włoski na jajkach?
- Kup makaron włoski na jajkach.
Idzie Jasio do sklepu i se powtarza makaron włoski na jajkach, włoski na jajkach.
Zachodzi Jasio do sklepu i pyta:
- Ma pan włoski na jajkach?
czy wiesz że;
Zdrowe ziemniaki nie powinny mieć zielonych przebarwień. Wszystkie te miejsca należy wyciąć - zawierają toksyczną solaninę. Aby ziemniaki były smaczniejsze, do gotowania dodaj kilka ziaren kminku lub ugotuj je w bulionie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)