sobota, 2 sierpnia 2014
naleśniki dla łasucha;
ok. 2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
3/4 szkl wody (dałam gazowaną ale może być też zwykła)
1-1,5 szkl. mleka
2 łyżki oleju + olej do smażenia
Generalnie zasada jest taka, że im więcej wody tym naleśniki sa bardziej kruche, a te z przewagą mleka - bardziej miękkie.
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni (minimalnie natłuszczonej np. słoninką)
Nadzienie;
1 duża śmietana 30 %
2 łyżki cukru
masa krówkowa lub toffi
śmietanę ubić z cukrem , do gęstej śmietany dodać całą masę i dokładnie wymieszać .
wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Schłodzoną masą przekładać naleśniki. Ja dla „złamania” słodyczy dałam odrobinę kwaśnego dżemu … i kilka owoców agrestu. Smacznego :)
szczypta soli
1 jajko
3/4 szkl wody (dałam gazowaną ale może być też zwykła)
1-1,5 szkl. mleka
2 łyżki oleju + olej do smażenia
Generalnie zasada jest taka, że im więcej wody tym naleśniki sa bardziej kruche, a te z przewagą mleka - bardziej miękkie.
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni (minimalnie natłuszczonej np. słoninką)
Nadzienie;
1 duża śmietana 30 %
2 łyżki cukru
masa krówkowa lub toffi
śmietanę ubić z cukrem , do gęstej śmietany dodać całą masę i dokładnie wymieszać .
wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Schłodzoną masą przekładać naleśniki. Ja dla „złamania” słodyczy dałam odrobinę kwaśnego dżemu … i kilka owoców agrestu. Smacznego :)
drożdżówki z jabłkami
1 kg mąki
8 dag świeżych drożdży
ok 0,5 litra mleka
3 żółtka
20-25 dag cukru
10 dag margaryny
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać resztę mleka, zarobić. Ciasto należy zarabiać bardzo starannie, wybijając ręką tak, aby weszło jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę więcej mleka. Kiedy ciasto będzie już gładkie i odstające od ręki, stopniowo wlewamy stopiony, letni tłuszcz. Dokładnie wymieszać ciasto z tłuszczem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
Jabłka umyć, obrać, usunąć nasienie, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do dużego garnka, gotować. W razie potrzeby dolać wody. Kiedy jabłka będą już miękkie, dodać cukier i cynamon.
Z wyrośniętego ciasta formować kule ( ok 18 -20, lekko spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułki odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie, używając dna szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie, do którego nakładać nadzienie jabłkowe. . Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
8 dag świeżych drożdży
ok 0,5 litra mleka
3 żółtka
20-25 dag cukru
10 dag margaryny
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać resztę mleka, zarobić. Ciasto należy zarabiać bardzo starannie, wybijając ręką tak, aby weszło jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę więcej mleka. Kiedy ciasto będzie już gładkie i odstające od ręki, stopniowo wlewamy stopiony, letni tłuszcz. Dokładnie wymieszać ciasto z tłuszczem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
Jabłka umyć, obrać, usunąć nasienie, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do dużego garnka, gotować. W razie potrzeby dolać wody. Kiedy jabłka będą już miękkie, dodać cukier i cynamon.
Z wyrośniętego ciasta formować kule ( ok 18 -20, lekko spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułki odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie, używając dna szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie, do którego nakładać nadzienie jabłkowe. . Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
na dobry humor;
Siedzi dwóch pijaczków w knajpie.
Piją ostro.
Około północy:
- Wiesz stary, muszę już iść.
- A daleko masz?
- Nie, na Matejki, tu zaraz obok.
- Tak? Ja tez mieszkam na Matejki. Dwanaście.
- Co ty! To jesteśmy sąsiadami. Ja pod dwójką na parterze.
- Zaraz... To Ja mieszkam pod dwójką!
- Chwila....... KRZYSIU !?
- TATA?
Piją ostro.
Około północy:
- Wiesz stary, muszę już iść.
- A daleko masz?
- Nie, na Matejki, tu zaraz obok.
- Tak? Ja tez mieszkam na Matejki. Dwanaście.
- Co ty! To jesteśmy sąsiadami. Ja pod dwójką na parterze.
- Zaraz... To Ja mieszkam pod dwójką!
- Chwila....... KRZYSIU !?
- TATA?
czy wiesz że;
Warzywa o dużej zawartości wody (cukinia, kabaczek, ogórek, dynia, bakłażan) należy smażyć na dużej patelni i po wrzuceniu jarzynek zawsze nieco zwiększyć płomień — dzięki temu warzywa nie staną się kleiste i będą bardziej aromatyczne.
sentencja na dziś;
Nadmiar zaufania jest czasami głupotą, nadmiar nieufności jest zawsze nieszczęściem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)