środa, 18 stycznia 2012
Galaretka drobiowa z groszkiem
Składniki do rosołu:
1 kurczak
3 l wody ,włoszczyzna
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, lubczyk, sól
Do galarety:
żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości rosołu
Do dekoracji:
marchewka z rosołu
pół puszki zielonego groszku
marynowane pieczarki
(to jest w mojej galaretce, oczywiście można ozdobić ją sobie inaczej)
Ugotuj rosół. Następnie wyjmij mięso i włoszczyznę, a wywar przecedź przez gazę, żeby odrzucić drobne kawałki mięsa i przypraw. Jeżeli chcesz mieć ładną, klarowną galaretkę, bez tłuszczu na wierzchu, wstaw rosół do lodówki na noc i rano zbierz tłuszcz, który zbierze się na powierzchni. Mięso pokrój albo poszarp na kawałki. Do miseczek lub foremek włóż wybraną przez siebie dekorację i mięso. Rosół zagotuj, wymieszaj z żelatyną, i gorącym zalej mięso w miseczkach. Odstaw do stężenia. Podawaj z octem (choć niektórzy lubią też z majonezem).
1 kurczak
3 l wody ,włoszczyzna
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, lubczyk, sól
Do galarety:
żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości rosołu
Do dekoracji:
marchewka z rosołu
pół puszki zielonego groszku
marynowane pieczarki
(to jest w mojej galaretce, oczywiście można ozdobić ją sobie inaczej)
Ugotuj rosół. Następnie wyjmij mięso i włoszczyznę, a wywar przecedź przez gazę, żeby odrzucić drobne kawałki mięsa i przypraw. Jeżeli chcesz mieć ładną, klarowną galaretkę, bez tłuszczu na wierzchu, wstaw rosół do lodówki na noc i rano zbierz tłuszcz, który zbierze się na powierzchni. Mięso pokrój albo poszarp na kawałki. Do miseczek lub foremek włóż wybraną przez siebie dekorację i mięso. Rosół zagotuj, wymieszaj z żelatyną, i gorącym zalej mięso w miseczkach. Odstaw do stężenia. Podawaj z octem (choć niektórzy lubią też z majonezem).

Sałatka z sosem majonezowo-czosnkowym
- pomidor
- pół ogórka
- mieszanka sałat
- kilka listków bazylii
- pół czerwonej cebuli
- sos czosnkowy (gotowy lub czosnek granulowany/ząbki czosnku, opcjonalnie natka pietruszki)
- majonez
Sos czosnkowy mieszamy z majonezem i wodą (lub wyciskamy czosnek – ew. czosnek granulowany – i mieszamy z majonezem, ciut rozrzedzamy wodą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki). Polewamy sałatkę.
Czy wiecie że...
Dania z grochem lub fasolą nie przypalą się, gdy dno garnka posmarujesz skórką słoniny i zostawisz ją w naczyniu na czas gotowania.
Sentencja na dziś;
Przyjaźń nie potępia w chwilach trudnych, nie odpowiada zimnym rozumowaniem: gdybyś postąpił w ten czy tamten sposób… Otwiera szeroko ramiona i mówi: nie pragnę wiedzieć, nie oceniam, tutaj jest serce, gdzie możesz spocząć.
Subskrybuj:
Posty (Atom)