
2 dojrzałe pomidory,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
sól i świeżo mielony pieprz,
kilka listków bazylii do przybrania.
Wykonanie:
Bagietkę kroimy na dość grube, ukośne kromki. Każdą z nich smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C na 5-10 minut.
W międzyczasie myjemy i obieramy ze skórek pomidory. Kroimy je na małe kawałeczki, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i skrapiamy oliwą.
Gotowe grzanki wyjmujemy z piekarnika. Na każdej układamy porcję pomidorowej sałatki, dekorujemy świeżą bazylią i podajemy na stół Bruschetta to, rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej jednak podawane są one z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i ogórków. Bruschetta idealnie nadaje się na przekąskę, jak i na pyszne i lekkie śniadanie.