Powered By Blogger

niedziela, 23 grudnia 2012

seromakowiec

Składniki na spód:
 - 1,5 szkl. mąki
 - 1/2 szkl. cukru pudru
 - 125 g masła
 - 1 żółtko
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm ( najwieksza blacha) . Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190 stopni C przez 15-20 min.
Składniki na masę makową:
 - 4 i 2/3 szklanki maku
 - 1 i  1/4 szklanki cukru pudru
 - 100g rodzynek
 - 100g posiekanych orzechów włoskich
 - 4 jajka (osobno białka i żółtka)
 - 2 łyżki bułki tartej
 - olejek migdałowy


Mak sparzyć, odsączyć, dwukrotnie zmielić. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Składniki na masę serową:
 - 1,2 kg tłustego twarogu lub półtłustego zmielonego dwukrotnie. ( nie może być kwaśny)
 - 1,5 szkl. cukru pudru
 - 150 g miękkiego masła
 - 5 jaj ( osobno białka i żółtka)
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - skórka pomarańczowa
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.
Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.

Piec około 60 min w temp. 175 stopni C ( od góry przykryć folią aluminiową, by sernik nie spiekł się i pozostał  w miarę jasny)
Po upieczeniu schłodzić.
Wierzch sernika udekorować wg  upodobań .
Smacznego!

wigilijna kapusta z grochem


  • 0/5 kg  grochu ( ja daję małego "Jasia"),
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka kminku
  • 100g masło,
  • do smaku sól,
  • 1/2 łyżeczki cukru                     
Groch moczymy na noc, następnie gotujemy w tej samej wodzie, nie możemy go jednak rozgotować, ma lekko chrupać i być al dente.W oddzielnym garnku gotujemy przepłukaną kiszoną kapustę  z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego i kminku.  Odlewamy z obu garnków nadmiar wody. Do ugotowanej kapusty kiszonej  dodajemy masło, podgrzewamy masło aż się rozpuści. Ugotowany groch przekładamy do garnka z kapustą i masłem. Doprawiamy dodając 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru i dokładnie łączymy składniki. Podajemy np. z sosem z suszonych grzybów, lub do smażonego karpia.( ja tą potrawę gotuję 4 dni przed Wigilią ale w każdy następny dzień gotuję przez 10 min) smacznego :)

uszka z grzybami

1 jajko
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Mąkę wsypać na stolnicę. Zrobić kopczyk i  lekkie wgłębienie. Wbić jajko, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką.(ja do ciasta dodaje ćwierć szklanki oliwy}
Składniki na farsz:
grzyby mrożone (około 30 dag)
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki oleju




 Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Wrzucić do cebulki i przesmażyć. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą większego kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy placuszek  nakładać odrobinę farszu, zlepić a następnie zacisnąć rogi. Uszka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 1 minuty.

MIX KOLĘD

:))

z okazji Świąt Bożego Narodzenia  życzę wszystkim : zdrowia, radości,  zrozumienia, czasu na refleksje nad własnym życiem ,  czasu dla siebie i bliskich , w tak zagonionym dziś świecie oraz Błogosławieństwa Bożego ... Wesołych Świąt :))

świąteczne tiramisu - wersja dla dorosłych ;)



  • 50 dag serka mascarpone
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 8 łyżek cukru pudru
  • poncz:
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 2/3 szklanki gotowanej wody
  • 150 ml rumu lub innego alkoholu                                                                                             Upiekłam biszkopt z 5 jaj. Po upieczeniu biszkopt przestudziłam i przekroiłam na dwie części.
    Dwie części biszkoptu nasączyłam ponczem z kawy,alkoholu i wrzącej wody.
    Wykonać krem:
    Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
    Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
    Wykonanie:
    Pierwsza część biszkoptu nasączonego ponczem,polowa kremu, następnie kakao, przykryć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu i posypać kakao. Schłodzić w lodówce około 3 godzin.

na dobry humor;

Spotykają się dwaj kumple:
- Cześć, co słychać?
- Ano wiesz, różnie bywa.
- Słyszałem, że się ożeniłeś?
- Zgadza się.
- Ładna ta twoja żona?
- Wszyscy mówią, że jest podobna do Matki Boskiej.
- Pokaż zdjęcie. O Matko Boska!

czy wiesz że;

Aby krem z bitej śmietany nie podszedł wodą, zamiast zwykłego cukru należy użyć cukru żelującego.

sentencja na dziś;

Twój dom może ci zastąpić cały świat. Cały świat nigdy nie zastąpi ci domu.