Idzie pedał ulicą, patrzy a tu jakiś pijak leży pod płotem.
"Skorzystam z okazji" pomyślał pedał i wy****ał go.
Głupio mu się zrobiło, więc włożył pijakowi 20 zł do kieszeni i poszedł.
Pijak się budzi, patrzy a tu kasa.
Idzie do monopolowego a kasjerka:
- Winko?
- Nie, dzisiaj pół litra bo mam kasę.
Wypił wódkę i znowu zasnął na ulicy.
Na drugi dzień sytuacja się powtarza, na trzeci również.
Czwartego dnia pijak przychodzi do sklepu a kasjerka:
- Pół literka?
- Nieee, lepiej już to wino bo po wódce to mnie d*pa boli.
wtorek, 28 lutego 2012
Semifredo Snikers
Polewa:
puszka skondensowanego, slodzonego mleka
100 g mlecznej czekolady
Nadzienie:
400 g serka philadelphia
250 ml slodkiej smietany kremowki
4 batony snickers
100 g cukru pudru
Spod:300 g herbatnikow typu petitki
150 g masla
100 g mlecznej czekolady
Nadzienie:
400 g serka philadelphia
250 ml slodkiej smietany kremowki
4 batony snickers
100 g cukru pudru
Spod:300 g herbatnikow typu petitki
150 g masla
Wykonanie:
Spod:Ciastka nalezy drobno pokruszyc. Ja przepuscilam je przez maszynke do mielenia miesa.
Pokruszone ciastka wymieszac z miekkim maslem.
Spod tortownicy wylozyc papierem do pieczenia. Rozlozyc biszkopty i wyrownac.
Wstawic do lodowki.
Nadzienie:
Batoniki Snickers pokroic, w poprzek, na cienkie plasterki.
Serek Philadelphia wymieszac dokladnie z cukrem pudrem.
Ubic smietanke i dodac do masy z serka.
Dodac pokrojone batoniki do masy. Wymieszac i rozlozyc rownomiernie na schlodzonym spodzie.
Polewa:
Puszke mleka skondensowanego gotowac 2 godziny zanurzona we wrzatku.
Ostudzic. Wymieszac lyzka i wylozyc rownomiernie na schlodzone nadzienie.
Mleczna czekolade zetrzec na tarce. Posypac deser.
Dokladnie schlodzic!
odrobina Meksyku- Tacos z kurczakiem
SKŁADNIKI: 8 kukurydzianych tortilli, 2 łyżeczki oleju, ok. półtorej szklanki pokrojonego w paski ugotowanego mięsa z kurczaka, 225 obsmażonej fasoli 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki oregano, 1 pokrojone w plasterki awokado, 1 posiekana papryczka chili w marynacie adobo lub z butelki,salsa verde lub inna ulubiona salsa, 175 ml kwaśnej śmietany, pół posiekanej cebuli dymki, garść liści sałaty, 5 pokrojonych w kostkę rzodkiewek, sól i pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA: Podgrzać tortille na teflonowej patelni i trzymać w cieple. Na oleju podsmażyć kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać odsmażoną fasolę z kuminem i oregano. Tortille posmarować fasolą, a na niej ułożyć łyżkę kurczaka, jeden lub dwa plasterki awokado, trochę salsy chili do smaku, kwaśną śmietanę. Posypać dymką sałatą i rzodkiewkami. Doprawić solą i pieprzem. Zwinąć ciasno. Od razu podawać.
SPOSÓB WYKONANIA: Podgrzać tortille na teflonowej patelni i trzymać w cieple. Na oleju podsmażyć kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać odsmażoną fasolę z kuminem i oregano. Tortille posmarować fasolą, a na niej ułożyć łyżkę kurczaka, jeden lub dwa plasterki awokado, trochę salsy chili do smaku, kwaśną śmietanę. Posypać dymką sałatą i rzodkiewkami. Doprawić solą i pieprzem. Zwinąć ciasno. Od razu podawać.

empanadas
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag masła
1 łyżeczka soli
ok.5 łyżek ciepłej wody
2 żółtka
drożdże instant
Farsz:
25-50 dag mieszanego mięsa mielonego
2 cebule
1 papryka
2 łyżeczki rodzynek
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki soli
25 dag smalcu do smażenia
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj farsz, rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie.Potem dodaj paprykę i smaż ją parę minut. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników. Rozwałkuj je do grubości 0,5 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor lub możesz upiec w temp. 200°C przez ok. 20 min.
Empanadas podawaj z jakąś dobrze przyprawioną sałatką czy jakimś dipem
Smacznego
50 dag mąki pszennej
25 dag masła
1 łyżeczka soli
ok.5 łyżek ciepłej wody
2 żółtka
drożdże instant
Farsz:
25-50 dag mieszanego mięsa mielonego
2 cebule
1 papryka
2 łyżeczki rodzynek
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki soli
25 dag smalcu do smażenia
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj farsz, rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie.Potem dodaj paprykę i smaż ją parę minut. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników. Rozwałkuj je do grubości 0,5 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor lub możesz upiec w temp. 200°C przez ok. 20 min.
Empanadas podawaj z jakąś dobrze przyprawioną sałatką czy jakimś dipem

Smacznego

Czy wiecie że...
Sposobem na rozciągnięty sweter może być ponowne go upranie w letniej wodzie - najlepiej uprać ręcznie i wysuszyć rozłożony na ręczniku. Nigdy nie prasować ściągaczy! Ewentualnie można sweter wyprać w wodzie cieplejszej 50-60 st. aby się trochę skurczył.
Sentencja na dziś;
Tam, gdzie - między mężczyzną a kobietą - zjawia się litość, a nawet politowanie, tam już inne uczucia poddają się bez walki, uchodzą niepostrzeżenie jak krew z ukrytej rany...
Subskrybuj:
Posty (Atom)