piątek, 19 października 2012
moje placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Oczyszczone podgrzybki obgotowałam przez 5 min -odcedziłam. Dużą cebulę
pokroiłam w kostkę, usmażyłam na złoty kolor w odrobinie oliwy, dodałam pokrojone grzyby,
1 liść laurowy(połamany na kilka części) kostkę rosołową warzywną i podlałam
wodą (pół szkl) dusiłam przez 10 min, po tym czasie zasypałam łyżką mąki,
dolałam wodę (tym razem szklankę) doprawiłam pieprzem, przyprawą typu „kucharek”
i lubczykiem, na koniec dodałam śmietanę 12%
( 4 pełne łyżki)
Placki ziemniaczane;
2 kg
ziemniaków (robię większą ilość)
4-5 jaj
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą i
czosnkiem, dodać jaja, mąkę, doprawić solą i pieprzem („na smak”) dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym
oleju „na złoty” kolor z obu stron… podawać wg uznania. A to moja propozycja;
Dlaczego tyle jaj a tak mało mąki? Jajka doskonale łączą i
spulchniają placki, dzięki temu nie dodaję więcej mąki przez którą często stają
się one „gumowate”
opieńki w słoikach

Zalewa;
1 litr
wody
1 łyżka soli
½ szkl octu
cukier- według smaku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
Wszystko razem zagotować (próbując smak wg gustu) zostawić
na malutkim ogniu, do zalewy wrzucić opieńki z cebulką ,wymieszać, już nie
gotować- gorące nalewać do wyparzonych słoików, zakręcić odstawić do góry dnem
na 12 godzin… smacznego :)
czy wiesz że;
Aby grzyby dobrze prezentowały się w surówkach (np. młode pieczarki),
należy je natychmiast po oczyszczeniu skropić sokiem z cytryny, aby nie
ściemniały.
Subskrybuj:
Posty (Atom)