Powered By Blogger

piątek, 19 października 2012

Universe - Wołanie przez ciszę (W taką ciszę) + tekst (with English tran...

moje placki ziemniaczane z sosem grzybowym



Oczyszczone podgrzybki obgotowałam przez 5 min -odcedziłam. Dużą cebulę pokroiłam w kostkę, usmażyłam na złoty kolor w odrobinie oliwy, dodałam pokrojone grzyby, 1 liść laurowy(połamany na kilka części) kostkę rosołową warzywną i podlałam wodą (pół szkl) dusiłam przez 10 min, po tym czasie zasypałam łyżką mąki, dolałam wodę (tym razem szklankę) doprawiłam pieprzem, przyprawą typu „kucharek” i lubczykiem, na koniec dodałam śmietanę 12%  ( 4 pełne łyżki)









Placki ziemniaczane;
2 kg ziemniaków (robię większą ilość)
4-5 jaj
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia


Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą i czosnkiem, dodać jaja, mąkę, doprawić solą i pieprzem („na smak”)  dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju „na złoty” kolor z obu stron… podawać wg uznania. A to moja propozycja;



Dlaczego tyle jaj a tak mało mąki? Jajka doskonale łączą i spulchniają placki, dzięki temu nie dodaję więcej mąki przez którą często stają się one „gumowate”

sami oceniajcie...

opieńki w słoikach







Wczoraj wybrałam się na spacer z psem do małego lasu w mojej miejscowości… popołudnie, bez myśli o jakichkolwiek grzybach…a jednak   wróciłam z niezłą ilością opieniek i 12-oma podgrzybkami złotawymi (borowik złotawy, z którego dzisiaj zrobię pyszny sosik do placków ziemniaczanych- ale to inna historia) zabrałam się od razu za opieńki…(do słoików…) przepisem pragnę się z Wami podzielić…                                                                                                                                                                    Opieńki lekko oczyszczam, następnie moczę przez 15-20 minut w solance co jakiś czas mieszając- (solanka powoduje otwarcie się blaszek dzięki temu zanieczyszczenia z grzyba zostaną dobrze wypłukane) po tym czasie odcedzić opieńki i przelać zimna bieżącą wodą( jak makaron)   małe zostawić w całości , większe pokroić ..w dowolny sposób. 5-6 średnich cebul kroję w pół talarki. Cebulę razem z grzybami gotuję przez 20 min, następnie odcedzam i przelewam zimną wodą..
Zalewa;
1 litr wody
1 łyżka soli
½ szkl octu
cukier- według smaku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego

Wszystko razem zagotować (próbując smak wg gustu) zostawić na malutkim ogniu, do zalewy wrzucić opieńki z cebulką ,wymieszać, już nie gotować- gorące nalewać do wyparzonych słoików, zakręcić odstawić do góry dnem na 12 godzin… smacznego :)

na dobry humor

Wsiada metalowiec do tramwaju, patrzy z daleka i widzi zakonnicę.
Podchodzi do niej i pyta czy się z nim zabawi.
Na to zakonnica:
- Nie!!
Speszona wychodzi z tramwaju a do metala podchodzi motorniczy i mówi:
- Dobrze znam tą zakonnicę i wiem, że zawsze w nocy stoi na cmentarzu. Chcesz ją obrócić to przebierz się za Jezusa i idź o 12 w nocy na cmentarz.
Zainteresowany metalowiec zrobił tak jak mu powiedział mężczyzna.
Przyszedł na cmentarz, patrzy a zakonnica stoi.
Podszedł do niej a ona zdziwiona, że Jezus do niej przyszedł.
Na to przebrany metalowiec mówi:
- Chodź się pokochamy
- Nie mogę, sprawdza nas siostra.
Zawiedziony mężczyzna nalega.
Na to zakonnica:
- Dobrze, ale tylko od tyłu.
Zadowoleni oboje zaczynają działać.
W pewnym momencie metalowiec zdejmuje przebranie i krzyczy:
- To ja ten metalowiec!!
Na to zakonnica zdejmuje maskę i krzyczy:
- To ja ten motorniczy!

czy wiesz że;

Aby grzyby dobrze prezentowały się w surówkach (np. młode pieczarki), należy je natychmiast po oczyszczeniu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

sentencja na dziś;

On właśnie, czas, jest moim dnem.  Moim polem bitwy.