2-3 jajka
pól niedużej cebulki
1 pomidor
sól pieprz, słodka papryka do smaku.
szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Do smażenia masełko lub olej słonecznikowy w zależnosci od preferencji .
Jednak wybierając olej do smażenia wybierzmy jak najbardziej neutralny w smaku np. słonecznikowy, z pestek winogron bądż ryżowy
kroimy drobno cebulkę solimy, w tym czasie dodaje też paprykę wówczas
cebulka ma ładny kolor i smaczek wrzucamy na patelnię podsmażamy, ja
lubię jak się lekko zarumieni, a nie tylko zeszkli wówczas nadaje piękny
aromat i smak jajecznicy, dlatego podsmażajmy ja na małym ogniu często
mieszając. Pomidora obieram ze skórki parząc go wcześniej we wrzątku,
można również pozbawić pomidora pestek, ale ja je zostawiam moja
rodzinka lubi pesteczki ;)) . Kroimy pomidorka w kostkę i wrzucamy do
zarumienionej cebulki, i chwile prażymy wszystko razem dodajemy pieprz.
Gdy pomidor zaczyna mięknąć i rozpływać się wbijamy jajka i wysmażamy
tak jak lubimy, ponoć najlepsza jajecznica jest lekko ścięta :))- na
pewno taka jest lepiej przyswajana przez organizm. :)), posypujemy
szczypiorkiem i gotowe :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz