Idzie zajączek przez las i podskakuje i śpiewa -
- Idę na dziewczynki, idę na dziewczynki...
Zauważył go krecik i mówi do zajączka:
- Mogę iść z tobą, wiesz że słabo widzę i wstydzę się rozmawiać z dziewczynkami...
- No dobra mówi zajączek
Idą razem i śpiewają.
Zajączek podskakuje ze szczęścia i w pewnym momencie przewrócił się o korzeń i mówi
- O ku*rwa!
A krecik:
- Dzień dobry..
czwartek, 1 marca 2012
gołąbki z kurczakiem
-
- 2 torebki ryżu
- Sól, pieprz mielony czarny , pieprz ziołowy, ziarenka czarnego pieprzu do smaku .
- 1 główka kapusty włoskiej
- 6 marchewek (4 do rosołu, 2 do posypania gołąbków)
- 1 korzeń pietruszki
- 1 papryka czerwona
- 2 jaja kurze
- Natka pietruszki
- 3 kostki rosołku drobiowego
Sposób przygotowania
Drób umyć, zalać, zimną wodą, zagotować. Zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę i przyprawy. Rosół gotować 45 minut. Kapustę oczyszczamy, myjemy, wycinamy głąb, zdejmujemy liście, obgotowujemy je 5 minut, odsączamy, ścinamy z liści włókna. Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała. Ryż w torebkach gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzone piersi kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i natkę pietruszki drobno kroimy. Ryż, piersi pokrojone w kostkę, warzywa razem wyrabiamy, dodajemy surowe jajka i doprawiamy według uznania. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Surową marchew tarkujemy. Z przygotowanego farszu robimy kulki i zawijamy w liście kapusty. Układamy w garnku dość ciasno, posypujemy rozkruszonymi kostkami rosołowymi i drobną pokrojoną papryką. Zalewamy przegotowaną wodą.Gotujemy40 minut.
gołąbki pekińskie
-
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 2 woreczki ryżu,
- 2 cebule,
- do smaku sól i pieprz,
- 2-3 marchewki,
- do smaku ziarenka smaku,
- 3-4 listki liścia laurowego,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
Z kapusty wyżynam głąb i wstawiam do wrzącej lekko osolonej wody. Gotuje i kolejno zdejmuję miękkie liście. Przygotowuje farsz. Mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę i przyprawy łącze i mieszam. Z ugotowanych liści zżynam nerwy. Nakładam po łyżce farszu. Zwijam i układam warstwami w garnku (na dno liście z kapusty, gołąbki, starta marchew, pół łyżeczki przyprawy, gołąbki, marchew, liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki przyprawy i liście z kapusty). Zalewam wodą z gotowania kapusty. Duszę na wolnym ogniu.Mniej więcej po upływie około 30 minut dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem sojowym ciemnym. Duszę jeszcze około 20 minut.Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego (ja dałam troszkę więcej)
- 2-3 łyżki rodzynek
- liść laurowy
- sól, pieprz, cukier
Dodatkowo: mleko, do namoczenia śledzi
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Cebule pokroić w półplasterki. Koncentrat wymieszać z octem i rozprowadzić wodą (pół szklanki). W rondelku podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać koncentrat z octem i wodą, rodzynki oraz liść laurowy. Wymieszać i chwilę razem pogotować. Przyprawić do smaku. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w misce i zalać je zalewą. Zostawić do ostudzenia. Można też przygotować je wcześniej w słoiku i przechowywać w lodówce. Smacznego :)
dla diabetyka i nie tylko; Truskawki z sokiem pomarańczowym
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka świeżych truskawek
1 szklanka jogurtu waniliowego
1 szklanka pokruszonego lodu
1 łyżka bitej śmietany (niekoniecznie)

Wykonanie
Wykonanie
1. Umieścić wszystkie składniki z listy w mikserze
2. Przykryć i miksować aż zacznie robić się gęste i grząskie.
3. Włożyć do dwóch dużych szklanek
4. Na wierzch przykryć bitą śmietaną oraz udekorować świeżą truskawką
5. Podawać zaraz po sporządzeniu
1 szklanka świeżych truskawek
1 szklanka jogurtu waniliowego
1 szklanka pokruszonego lodu
1 łyżka bitej śmietany (niekoniecznie)

Wykonanie
Wykonanie
1. Umieścić wszystkie składniki z listy w mikserze
2. Przykryć i miksować aż zacznie robić się gęste i grząskie.
3. Włożyć do dwóch dużych szklanek
4. Na wierzch przykryć bitą śmietaną oraz udekorować świeżą truskawką
5. Podawać zaraz po sporządzeniu
Czy wiecie że...
KAWA-zanurzamy plamę w ciepłym roztworze środka piorącego , a następnie czyscimy denaturatem!.
Subskrybuj:
Posty (Atom)