piątek, 13 kwietnia 2012
Żeberka w miodzie
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 3-4 cebule
- 5-6 łyżek miodu
- 2 butelki ketchupu (koniecznie ostrego z Pudliszek)
Przygotowanie:
1. Żeberka posolić i obsmażyć do
zrumienienia. Wyjąć z patelni i ułożyć w żaroodpornym naczyniu i nakryć
pokrywą . Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Miód i ketchup
wymieszać. Na żeberka , układamy cebulę i całość polewamy sosem
ketchupowo-miodowym. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.

W-Z
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
20 dkg. margaryny
szklanka cukru
4 jaja
3-4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
KREM:
3 żółtka
szklanka cukru pudru
2 kubeczki serka homogenizowane
25 dkg. masła
łyżka żelatyny
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami na gładką masę , dodać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec 40 minut.
Utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do gładkiej masy dodawać po łyżce sera i żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Upieczone ciasto przekroić, przełożyć kremem i polać polewą.
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
20 dkg. margaryny
szklanka cukru
4 jaja
3-4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
KREM:
3 żółtka
szklanka cukru pudru
2 kubeczki serka homogenizowane
25 dkg. masła
łyżka żelatyny
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami na gładką masę , dodać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec 40 minut.
Utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do gładkiej masy dodawać po łyżce sera i żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Upieczone ciasto przekroić, przełożyć kremem i polać polewą.

Subskrybuj:
Posty (Atom)