Powered By Blogger

środa, 14 listopada 2012

Donatan RÓWNONOC "Słowiańska krew" Gural, Sheller, Kaczor, Ry23, Rafi

kurczak po mojemu



2 podwójne lub 4 pojedyncze piersi kurczaka
1 przyprawa do gyrosa
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka oregano
1 łyżka cukru lub 2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do kurczaka
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
1 łyżeczka czosnku lub ząbek czosnku (startego)
oliwa
olej (do smażenia)





Mięso kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w małe części lub wedle uznania . Na patelnię wlać nie dużą ilość oleju , wsypać wszystkie przyprawy sypkie , rozgrzać , wrzucić mięso . Smażyć ok. 3-4 min . Po tym czasie dodać cukier lub miód , po chwili smażenia posypać mąką i dodać koncentrat pomidorowy . Dokładnie wymieszać , podlać 450 ml wody . Dusić ok. 8-10 min . Podać z kaszą lub ryżem (to moja propozycja : ugotowałam kaszę w warzywach  tj .: marchew , seler , pietruszka , + sól i 3 łyżki oliwy – to do smaku ).
                                                        
                                                                                                        Smacznego ;) .

na dobry humor...

Starsza kobieta sprzątając strych znalazła pełną, zakurzoną butelkę. Z grubsza ją przeciera i odczytuje, że na butelce napisane jest:
"Kon jak".
Myśli sobie pewnie koniak.
Schodzi ze strychu i mówi do dziadka:
- Dziadek patrz co znalazłam. Pełna buteleczka koniaku. Pewnie stara.
Dziadek na to:
- To dawaj ją opędzlujemy.
Wypili całą butelkę, poszli do łóżka i figlowali aż do rana.
Rano dziadek mówi do babki:
- Babka co to za butla była?
Babka przeciera butelkę do końca i czyta:
- Koń jak nie może dwie krople na wiadro.

czy wiesz że:

Groch i ziarnistą fasolę solimy dopiero po ugotowaniu, natomiast fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie.

sentencja na dziś:

Jak człowiek dźwiga własne ciało, a ciężaru jego nie czuje, tak nie dostrzega własnych błędów.