Szczyt wytrzymałości:
Włożyć jajko do ust, usiąść gołą dupą na rozgrzanym piecu i czekać aż się ugotuje.
sobota, 31 marca 2012
kotleciki drobiowe
0,5 kg mięsa z indyka (ja miałam kawałki piersi kurczaka)
10 dkg żółtego ostrego sera
jajko
czerstwa bułka
posiekana natka z pietruszki
sół, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
WYKONANIE:
Bułkę moczymy w zimnej wodzie. Mięso oraz odciśniętą bułkę mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy, starty ser, i drobno posiekaną natkę z pietruszki. Wszystko wyrabiamy ręcznie. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na złoto.
Można podawać z różnymi sosami, ziemniakami, ryżem kaszą, z surówkami, albo jeść same :-)
SMACZNEGO
10 dkg żółtego ostrego sera
jajko
czerstwa bułka
posiekana natka z pietruszki
sół, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
WYKONANIE:
Bułkę moczymy w zimnej wodzie. Mięso oraz odciśniętą bułkę mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy, starty ser, i drobno posiekaną natkę z pietruszki. Wszystko wyrabiamy ręcznie. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na złoto.
Można podawać z różnymi sosami, ziemniakami, ryżem kaszą, z surówkami, albo jeść same :-)
SMACZNEGO
jabłecznik
Ciacho jest niezwykle apetyczne, orzeźwiające, lekkie i przede wszystkim bardzo smakowite!:)
Gorąco polecam!
Składniki:
jasny biszkopt z 3 jajek
bita śmietana z 250 ml śmietany 30% lub 1 śnieżka + 200 ml mleka
zagęstnik do bitej śmietany (2 śmietan-fixy lub rozpuszczona żelatyna)
1 kg jabłek
1/3 szkl. gorącej wody
1 pomarańczowa galaretka
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnuszka, podlać gorącą wodą i prażyć, aż jabłka zmiękną. Wsypać galaretkę w proszku, wymieszać. Zdjąć z ognia.
Na biszkopt wyłożyć ostudzoną masę jabłkową.
Śnieżkę ubić na 200ml zimnego mleka. (Bitą śmietanę zrobić wg przepisu w linku podanym powyżej).
Na masę jabłkową wyłożyć masę śmietankową.
Po wierzchu posypać wiórkami czekoladowymi - u mnie białymi:)
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)