Powered By Blogger

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Botwinkowa

Składniki:
- duży pęczek botwiny (ja dałam jeden pęczek duży i jeden mniejszy; jeśli buraczki przy botwinie są zbyt małe, można dodać dodatkowo jednego buraka) 
- 1,5-2 litry bulionu
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany (dałam tylko 3 łyżki)
- łyżeczka cukru (dałam dwie)
- sól, pieprz
- koperek
Wykonanie:
Botwinkę przebrać i dokładnie wypłukać. Buraczki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Liście i łodygi drobno posiekać. Buraczki wrzucić do bulionu i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać łodygi i liście. Czosnek posiekać i  dorzucić do zupy wraz z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.  Na końcu dodać koperek i śmietanę (wymieszaną z gorącą zupą, żeby się nie zważyła). Podawać z ziemniakami lub/i jajkiem na twardo. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz