poniedziałek, 25 sierpnia 2014
sałatka z wędzoną rybą
50 dkg wędzonej ryby ( np. ; makrela, pstrąg)
4 ogórki konserwowe
3 cebule
2 jabłka
10 śliwek marynowanych
4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Sos;
½ szkl majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
cukier, cytryna, sól, pieprz.
Rybę obrać ze skóry, starannie usunąć ości, podzielić na kawałki.
Ogórki pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Lekko oprószyć solą i łyżeczką cukru, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, w trakcie ucierania skrapiać sokiem z cytryny. Śliwki pokroić w paseczki. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Przygotowane składniki sałatki połączyć przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z sosem , przybrać zieleniną. Smacznego
4 ogórki konserwowe
3 cebule
2 jabłka
10 śliwek marynowanych
4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Sos;
½ szkl majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
cukier, cytryna, sól, pieprz.
Rybę obrać ze skóry, starannie usunąć ości, podzielić na kawałki.
Ogórki pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Lekko oprószyć solą i łyżeczką cukru, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, w trakcie ucierania skrapiać sokiem z cytryny. Śliwki pokroić w paseczki. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Przygotowane składniki sałatki połączyć przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z sosem , przybrać zieleniną. Smacznego
sałatka wielowarzywna
2 kg białej kapusty
2 kg ogórków
4 marchewki
4 pietruszki
4 pory
3 papryki np.; czerwone
1 szkl cukru
1 szkl oleju
¾ szkl octu
2 łyżki soli
Warzywa umyć, marchew i pietruszkę oskrobać, ogórki obrać. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w plastry dodać grubo startą marchewkę i pietruszką. Pory pokroić w półplasterki paprykę – w paski. Warzywa wymieszać z olejem , przegotowanym i ostudzonym octem, cukrem i solą. Odstawić na 2 godz. Nałożyć do słoików ( np. twist) zamknąć i pasteryzować 15-20 min. Smacznego
2 kg ogórków
4 marchewki
4 pietruszki
4 pory
3 papryki np.; czerwone
1 szkl cukru
1 szkl oleju
¾ szkl octu
2 łyżki soli
Warzywa umyć, marchew i pietruszkę oskrobać, ogórki obrać. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w plastry dodać grubo startą marchewkę i pietruszką. Pory pokroić w półplasterki paprykę – w paski. Warzywa wymieszać z olejem , przegotowanym i ostudzonym octem, cukrem i solą. Odstawić na 2 godz. Nałożyć do słoików ( np. twist) zamknąć i pasteryzować 15-20 min. Smacznego
na dobry humor;
Idzie dwóch facetów przez pustynie jeden niesie okno a drugi drzwi
Nagle odzywa się jeden facet i mówi:
- Gorąco mi.
A drugi:
- Mam pomysł, ty otworzysz okno ja drzwi i zrobimy przeciąg.
Nagle odzywa się jeden facet i mówi:
- Gorąco mi.
A drugi:
- Mam pomysł, ty otworzysz okno ja drzwi i zrobimy przeciąg.
czy wiesz ze;
Wędzony węgorz i łosoś przechowywane w lodówce nie będą wysychały, jeśli ich skórę posmarujemy cienko oliwą lub olejem i zawiniemy w folię spożywczą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)