poniedziałek, 25 czerwca 2012
potrawka Maji...
80 dkg łopatki wieprzowej (lub karczek albo inne mięso w/w
upodobań)
2 większe cebule
1 średnia pietruszka(korzeń)
2 średnie marchewki
1 średni seler
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka : oregano , bazylia ,rozmaryn, papryka słodka
3 liście laurowe
5 ziaren ziela ang
3 ziarna owocu jałowca 1 łyżeczka cukru
( można dodac; papryke ogórki pieczarki itp…)
1 łyżka mąki do zagęszczenia
Łyżka przyprawy typu gyros
, maga,pieprz, sól do smaku
Mięso myjemy kroimy w kostkę, warzywa umyte obrane : cebule
kroimy w paski resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę smażymy na
złoty kolor na małej ilości oliwy, dodajemy mięso z przyprawą „gyros” po ok. 5
min dodajemy liście ziarna czosnek, podlewamy 1 szkl wody dusimy pod
przykryciem ok. 25 min, po tym czasie wsypujemy reszte składników,dolewając
wody ale tylko taką ilośc by „zakryc „ potrawke- dusimy do czasu miękkości mięsa i zagęszczamy
łyżką mąki rozrobionej w małej ilości wody,
doprawic do smaku ,możesz dodać nać piertruszki…. Podaj z
pieczywem, kaszą, makaronem, ziemniakami - wg uznania
smacznego!
czy wiesz że...
Mrówki w domu -; przekrojoną cytrynę na pol połóż w miejscu gdzie pojawiają się mrówki ,po pewnym czasie szkodniki znikną...))
sentencja na dziś...
Jedynie woda jest w stanie odmienić pustynię. Woda to życie. Miłość jest tą wodą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)