poniedziałek, 18 listopada 2013
placki ziemniaczane z sosem z kurkumą
2 kg
ziemniaków (robię większą ilość)
4-5 jaj
cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 łyżka mąki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą , marchwią i
czosnkiem, dodać jaja, mąkę, doprawić solą i pieprzem („na smak”) dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym
oleju „na złoty” kolor z obu stron… podawać wg uznania.
A to moja propozycja;
Z poprzedniego dnia został mi spory kawałek pieczonej karkówki którą piekłam w "sosie własnym" w ziołach, mięso pokroiłam w kostkę ,wrzuciłam do garnka dodając cały smak (sos) pozostały po pieczeniu. Zagotowałam.
Dodałam ;
1 łyżkę kurkumy
1 łyżkę cukru
1 łyżkę mąki
2 łyżki śmietany
doprawiłam do smaku .
Powstał sos słodko- kwaśny z idealną nutą kurkumy. Pycha :)
na dobry humor;
Widząc pijaka siedzącego nad butelką wódki ktoś zapytał:
- Czy to jest pańska jedyna pociecha życiowa?
- Nie. W szafie mam jeszcze cztery butelki.
- Czy to jest pańska jedyna pociecha życiowa?
- Nie. W szafie mam jeszcze cztery butelki.
czy wiesz że;
Wędzony węgorz i łosoś przechowywane w lodówce nie będą wysychały, jeśli
ich skórę posmarujemy cienko oliwą lub olejem i zawiniemy w folię
spożywczą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)