sobota, 29 czerwca 2013
pieczarki faszerowane
- 12 dużych pieczarek
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula średnia
- 6 plasterków szynki lub polędwicy sopockiej (ja dałam gotowane mięso z 2 udek kurczaka, pokrojone na małe części)
- marchewka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- kilka plasterków żółtego sera
- posiekana natka z pietruszki
- 1 łyżka oleju
Pieczarki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wykręcić ogonki,nożem
wyciąć trochę większe dziurki w pieczarce. Ogonki i wycięty miąższ
posiekać nożem,dodać pokrojoną cebulę,podsmażyć na łyżce oleju,dodać
pokrojoną w kosteczkę szynkę lub mięso i jeszcze chwilkę podsmażyć. Na końcu dodać
ugotowany ryż,sól i pieprz przyprawę do kurczaka,wszystko wymieszać,jeszcze moment trzymając
na ogniu ,pod koniec starłam i dodałam marchew. Kapelusze nadziewać przestudzonym farszem dosyć wysoko,ułożyć w
naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Zapiekać 20 min w 200 st
C,najlepiej z termoobiegiem,pod koniec ułożyć kawałeczki sera i jeszcze
momencik zapiekać aż ser się rozpuści. Podałam na sałacie z dipem szczypiorkowym . Smacznego :)
czy wiesz że;
Aby grzyby używane do sałatek były jędrne i smaczne należy je obgotować
(4-7 minut) w lekko osolonej i zakwaszonej wodzie, a po odcedzeniu
również powinno się je skropić sokiem z cytryny
sentencja na dziś
Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze
wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy
wyobrażeniem życia; jest samym życiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)