Powered By Blogger

środa, 28 grudnia 2011

Czy wiecie że...

ZWIĘDŁA SAŁATA ODZYSKA ŚWIEŻY WYGLĄD, jeśli przed podaniem włożymy ją na chwilę do ciepłej wody.

na dobry humor.

Mąż pyta żonę:
- Kochanie co byś zrobiła gdybym wygrał w totka?
- Wzięłabym połowę wygranej i odeszła od ciebie - oświadcza żona.
- Trafiłem trójkę, masz osiem złotych i won! - odpowiada mąż.

Zupa gulaszowa

  • 1kg mięsa wieprzowego / wołowego ( do wyboru )
  • 3 duże cebule
  • 0,5kg ziemniaków ( im więcej tym lepiej)
  • papryka ( żółta, czerwona, zielona)
  • 1puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik pomidorów w kawałkach
  • włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy , ziele angielskie
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • przyprawa warzywna- Kucharek, Vegeta

Sposób przyrządzania zupy gulaszowej

Przepis na gulaszową zupe Zupa gulaszowa jest zupą bardzo sytą. Można podawać ją naprawdę w bardzo różnych wersjach i w każdej jej smak jest wyjątkowy. Na początek musimy nasze mięso starannie umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni. Tak lekko zarumienione mięso przekładamy do garnka z wodą i gotujemy. Kiedy się już nasza woda wyszumuje dodajemy kolejno kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie. Pokrojona włoszczyzna a także podsmażona cebulka również trafiają do garnka. Wszystkie składniki podgotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy je przez 10minut. Kolejnym składnikiem jaki powinien znaleźć się w garnku jest papryka również pokrojona w kostkę. Kiedy nasze wszystkie warzywa są już w miarę miękkie dodajemy pomidory ze słoika wraz z zalewą.Ugotowane warzywa i mięso oznaczają, że czas na doprawienie naszej gulaszowej. Rozdrobniony czosnek i koncentrat pomidorowy wraz z przyprawami dodajemy do naszego garnka. Staramy się na małym ogniu podgotować je jeszcze przez około 10 minut. Tak przyrządzoną zupę gulaszową możemy jeszcze oczywiście zabielić śmietanką czy wzbogacić o lane kluski. Od wyboru do koloru wszystko zależy już od osobistych smaków.

Czy wiecie że...

  • Kruche ciasto będzie smaczniejsze, kiedy część mąki zastąpimy mielonymi orzechami.
  • Pizza będzie chrupiąca, kiedy część mąki na ciasto zastąpisz kaszą manną.

pierogi ruskie

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/5 szklanki ciepłej wody
  • sól
Składniki na farsz:
  • 500 g ścisłego twarogu
  • 5-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cebule
  • olej
  • przyprawa maggi
  • pieprz i sól


Z podanych składników starannie zagnieść ciasto.
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić, obrać i zemleć razem z twarogiem. Cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą i maggi (farsz powinien mieć wyrazisty smak), wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek, szklanką wykroić z niego krążki. Na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić ciasto. Włożyć pierogi do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotować ok 4 min.Smacznego

na dobry humor.

Pani na lekcji odpytywała kolegę Jasia. Potem przyszła kolej na niego. Kolega powiedział do Jasia:
- Odpowiedź na 1 pytanie to 1939 rok, na 2 to Adolf Hitler a na 3 naukowcy tego nie stwierdzili. Więc pani pyta Jasia:
- W którym roku się urodziłeś?
- W 1939- odpowiada Jasiu.
- Jak nazywa się twój ojciec?
- Adolf Hitler - rzekł.
- Czy ty masz mózg?
- Naukowcy tego nie stwierdzili.

Makaron razowy z domowym pesto-lekkie

500 g makaronu razowego
70 g parmezanu
12 orzechów brazylijskich
6 łyżek sezamu
2 ząbki czosnku
1 mały pęczek natki pietruszki
2 garście rukoli
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki oliwy z oliwek




Wykonanie
Ser ścieramy na tarce. Orzech brazylijskie, pietruszkę, rukolę, i czosnek drobno siekamy. Sezam mielimy w młynku do kawy. Całość miksujemy w Benderze z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek na jednolitą pastę. Po zmiksowaniu mieszamy z gorącym ugotowanym al dente makaronem.

dla diabetyka- i nie tylko-pełnoziarniste naleśniki z pomarańczą

300 ml napoju sojowego
1 jajko
125 g mąki pełnoziarnistej
1 starta skórka z 1 pomarańczy
2 pomarańcze
4 łyżeczki oleju słonecznikowego
4 łyżeczki cukru pudru



Wykonanie
Wlej napój sojowy do miski, dodaj jajko, mąkę i startą skórkę z pomarańczy. Za pomocą miksera wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto za pomocą chochelki, rozlej na patelni, po czym smaż naleśnika przez 30 sekund z każdej strony. Po usmażeniu wszystkich naleśników, złóż każdy z nich w ćwiartkę, posyp cukrem pudrem i podawaj z kawałkami pomarańczy.

Czy wiecie że...

Gdy do gotowanych ziemniaków w mundurkach dodasz odrobinę octu, skórka nie będzie pękać i łatwiej będzie ją zdjąć. Łatwiej je obierzesz, gdy zaraz po ugotowaniu polejesz je zimną wodą.

Czy wiecie że...

  • Brokuły, kapustę, brukselkę gotuj dolewając kilka łyżek mleka. Chroni witaminę C i poprawia smak.
  • Aby utrzymać w marchewce karoten, dodaj odrobinę tłuszczu.
  • Jeśli groszek czy szpinak szybko ostudzimy po gotowaniu - warzywa pozostaną zielone.

Czy wiecie że...

Śmietana dodana do zupy nie zważy się, gdy dodamy do niej trochę słodkiego mleka i wymieszamy.

Sentencja na dziś;

Wszyscy ci,których dotknie miłość,stają się nieśmiertelni,żyją w sercach tych,którzy tą miłością ich obdarzyli.