![]() |
Ciasto: * 1 kostka margaryny * 2 szkl. cukru * 1/2 szkl. wody * 3 płaskie łyżki kakao * 4 jajka (białka oddzielnie) * 2 szkl. mąki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * ekstrakt waniliowy Masa kokosowa: * 4 białka * 20 dag cukru * 20 dag wiórków kokosowych sposób przygotowania Margarynę , wodę , cukier i kakao zagotować w garnku , do momentu , aż cukier się rozpuści, lekko przestudzić i dodać żółtka , a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilię. Na koniec dodać pianę z 4 białek , delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem.Białka do masy kokosowej ubić , a następnie dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Pianę wymieszać z wiórkami kokosowymi, rozłożyć na cieście łyżką , kupka przy kupce . Na wierzch wylać resztę ciasta i równo rozsmarować. Piec około 50 minut w temp. 200 st.C. |
poniedziałek, 19 grudnia 2011
kokosowa rozkosz
Czy wiecie że...
Podeschnięty żółty ser znów będzie świeży,jeżeli zanurzysz go w mleku i odstawisz na kilka godzin do lodówki.Potem wyjmij i osusz..
Czy wiecie że...
Szczypta świeżo zmielonej kawy dodana do sosu z pieczeni,sprawi ze stanie sie on bardziej wyrazisty...
pyszny boczuś
- boczek surowy (mój miał 60 dkg)
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
- 1/2 przyprawy do gyrosa
- 1 liść laurowy
- 2 owoce jałowca (rozgniecione)
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- olej lub oliwa
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Po 24 godzinach pieczemy w 180°C ok. 45-60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość.
Tak upieczony boczek najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj użytych ziół i przypraw oczywiście zależy od upodobań i gustów. Ja podałam przykładowe, które najczęściej sama stosuję. Myślę, że taki boczek zasmakuje nie tylko panom, ale i panie też się na niego skuszą, tym bardziej, jeżeli uda się kupić ładny kawałek z małymi przerostami tłuszczu (dla niektórych, to wtedy nie jest już boczek :) ). Boczek w ten sposób przygotowany jest bardzo aromatyczny, podobnie jak smalec, który powstaje podczas pieczenia i którego używamy do smarowania pieczywa. Boczek podaję często z chrzanem, ćwikłą,
sałatka z" pekinki"
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki keczupu
- sól
- pieprz
- oliwa
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, podsmażamy na oliwie. Kapustę pekińską szatkujemy, mieszamy z przestudzonym kurczakiem. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki. Z majonezu i z keczupu tworzymy sos, którym doprawiamy sałatkę. W razie potrzeb solimy ją jeszcze. Mieszamy wszystko. Sałatkę najlepiej podawać po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Smacznego!
Sledzik wigilijny
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
- * 4 szt śledzie solone,
- * 2 szt jajko,
- * 3 szt korniszony,
- * 1 szt cebula biała,
- * 1 szt jabłko,
- * 4 łyżki majonez,
- * koperek,
- * pieprz
Śledzie moczymy w wodzie następnie w mleku i płuczemy w wodzie .Kroimy na równe kawałki kawałki .Układamy na talerzu na liściach sałaty .Jajko gotujemy obieramy i kroimy w kosteczkę Jabłko obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę ,cebulę i korniszony też .Mieszamy z posiekanym koperkiem i majonezem . Doprawiamy pieprzem . Układamy sałatkę na śledziku .Podajemy schłodzone
uszka z kapustą i grzybami

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki blat, obsypać mąką i szklanką wykrawać okrąg. Układać obok siebie ale żeby się nie stykały bo się zlepią. Farsz: dzień wcześniej moczyć suszone grzyby w wodzie, odsączyć, przelać zimną wodą aż będzie czysta i zagotować. Gdy wystygną, przemielić w młynku. Cebule obrać i drobno skrajać w kosteczkę, podsmażyć. Kiszoną kapustę przemielić. Wszystkie składniki porządnie wymieszać, dodając przyprawy wg gustu oraz olej. Łyżeczką nakładamy na okrąg, sklejamy pierożki następnie łapiemy za rogi i łączymy je ze sobą. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok.5 minut aż wypłyną.
barszcz czerwony
- 3 średnie buraczki
- 0,5 litra wywaru warzywnego,
- 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów,
- koncentrat barszczu,
- 5 ziaren angielskich,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- jabłko
- natka pietruszki
Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości, zalewamy zimną wodą i po kilku minutach obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 1 litr wody, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania lekko solimy. Odcedzamy buraczki i do czystego wywaru dodajemy wywar warzywny, a następnie wywar z gotowania grzybów i obrane ząbki czosnku i dalej gotujemy. Po około 10 minutach wyciągamy czosnek i doprawiamy barszcz do smaku koncentratem barszczu, solą i pieprzem. Podajemy z uszkami, udekorowany natką pietruszki i serduszkami z jabłka.
karp w galarecie
- 1 kg karpia
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz cytrynowy
Karpia oczyścić, podzielić na dzwonka. Włoszczyznę obrać i myć, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Warzywa zalać 4 szklankami wrzącej wody, wsypać sól, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu 30 minut. Włożyć dzwonka karpia i przyprawy, gotować około 20 minut. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić. Rybę delikatnie wyjąć, ułożyć na półmisku, wywar dwukrotnie przecedzić (2 marchewki zostawić). Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do wywaru, zagotować. Przyprawić do smaku solą i cytrynowym pieprzem, ostudzić. Obok porcji ryby ułożyć cząstki jajka, listki pietruszki i plasterki gotowanej marchewki. Całość zalać tężejącą galaretą, odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Podawać z octem lub sokiem z cytryny.
piernik na swięta
125 g masła
• 250 g (1 szklanka) brązowego cukru
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
• 250 ml (1 szklanka) mleka
• 2 jajka
• 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)
Przełożenie:
• kilka łyżek powideł śliwkowych (jeśli nie będziemy przekładać piernika, możemy podać konfiturę oddzielnie)
Polewa: • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
• 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
• 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
Przygotowanie:
• 250 g (1 szklanka) brązowego cukru
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
• 250 ml (1 szklanka) mleka
• 2 jajka
• 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)
Przełożenie:
• kilka łyżek powideł śliwkowych (jeśli nie będziemy przekładać piernika, możemy podać konfiturę oddzielnie)
Polewa: • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
• 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
• 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.
- W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
- Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu.
- Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.Mam nadzieje ze ten przepis się komuś przyda....SMACZNEGO
Na dzień dobry
Witajcie kochani. jestem "tu"nowa więc przyjmijcie mnie taką jaką jestem , mam nadzieje że znajdziecie tu coś ciekawego o co warto sie zahaczyć; zapraszam
Subskrybuj:
Posty (Atom)