Powered By Blogger

poniedziałek, 19 grudnia 2011

kokosowa rozkosz

Murzynek z kokosem
Ciasto:
* 1 kostka margaryny
* 2 szkl. cukru
* 1/2 szkl. wody
* 3 płaskie łyżki kakao
* 4 jajka (białka oddzielnie)
* 2 szkl. mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* ekstrakt waniliowy

Masa kokosowa:
* 4 białka
* 20 dag cukru
* 20 dag wiórków kokosowych                              sposób przygotowania
Margarynę , wodę , cukier i kakao zagotować w garnku , do momentu , aż cukier się rozpuści, lekko przestudzić
i dodać żółtka , a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilię. Na koniec dodać pianę z 4
białek , delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem.Białka do masy
kokosowej ubić , a następnie dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Pianę wymieszać z wiórkami
kokosowymi, rozłożyć na cieście łyżką , kupka przy kupce . Na wierzch wylać resztę ciasta i równo
rozsmarować. Piec około 50 minut w temp. 200 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz