- 3 średnie buraczki
- 0,5 litra wywaru warzywnego,
- 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów,
- koncentrat barszczu,
- 5 ziaren angielskich,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- jabłko
- natka pietruszki
Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości, zalewamy zimną wodą i po kilku minutach obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 1 litr wody, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania lekko solimy. Odcedzamy buraczki i do czystego wywaru dodajemy wywar warzywny, a następnie wywar z gotowania grzybów i obrane ząbki czosnku i dalej gotujemy. Po około 10 minutach wyciągamy czosnek i doprawiamy barszcz do smaku koncentratem barszczu, solą i pieprzem. Podajemy z uszkami, udekorowany natką pietruszki i serduszkami z jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz