Powered By Blogger

poniedziałek, 19 grudnia 2011

barszcz czerwony


  • 3 średnie buraczki
  • 0,5 litra wywaru warzywnego,
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów,
  • koncentrat barszczu,
  • 5 ziaren angielskich,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • jabłko
  • natka pietruszki

Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości, zalewamy zimną wodą i po kilku minutach obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 1 litr wody, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania lekko solimy. Odcedzamy buraczki i do czystego wywaru dodajemy wywar warzywny, a następnie wywar z gotowania grzybów i obrane ząbki czosnku i dalej gotujemy. Po około 10 minutach wyciągamy czosnek i doprawiamy barszcz do smaku koncentratem barszczu, solą i pieprzem. Podajemy z uszkami, udekorowany natką pietruszki i serduszkami z jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz