Powered By Blogger

poniedziałek, 19 grudnia 2011

uszka z kapustą i grzybami

wigilijne uszka
  • Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej

  • 1/2 l gorącej wody

  • 1 łyżka oleju

  • Farsz:

  • suszone grzyby

  • kapusta kiszona

  • dwie cebule

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz i magii

  • Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki blat, obsypać mąką i szklanką wykrawać okrąg. Układać obok siebie ale żeby się nie stykały bo się zlepią. Farsz: dzień wcześniej moczyć suszone grzyby w wodzie, odsączyć, przelać zimną wodą aż będzie czysta i zagotować. Gdy wystygną, przemielić w młynku. Cebule obrać i drobno skrajać w kosteczkę, podsmażyć. Kiszoną kapustę przemielić. Wszystkie składniki porządnie wymieszać, dodając przyprawy wg gustu oraz olej. Łyżeczką nakładamy na okrąg, sklejamy pierożki następnie łapiemy za rogi i łączymy je ze sobą. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok.5 minut aż wypłyną.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz