- 0/5 kg grochu ( ja daję małego "Jasia"),
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka kminku
- 100g masło,
- do smaku sól,
- 1/2 łyżeczki cukru
Groch moczymy na
noc, następnie gotujemy w tej samej wodzie, nie możemy go jednak
rozgotować, ma lekko chrupać i być al dente.W oddzielnym garnku gotujemy
przepłukaną kiszoną kapustę z dodatkiem liści
laurowych i ziela angielskiego i kminku. Odlewamy z obu garnków nadmiar wody. Do
ugotowanej kapusty kiszonej dodajemy masło, podgrzewamy masło
aż się rozpuści. Ugotowany groch przekładamy do garnka z kapustą i
masłem. Doprawiamy dodając 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru i
dokładnie łączymy składniki. Podajemy np. z sosem z suszonych grzybów,
lub do smażonego karpia.( ja tą potrawę gotuję 4 dni przed Wigilią ale w każdy następny dzień gotuję przez 10 min) smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz