Powered By Blogger

niedziela, 23 grudnia 2012

wigilijna kapusta z grochem


  • 0/5 kg  grochu ( ja daję małego "Jasia"),
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka kminku
  • 100g masło,
  • do smaku sól,
  • 1/2 łyżeczki cukru                     
Groch moczymy na noc, następnie gotujemy w tej samej wodzie, nie możemy go jednak rozgotować, ma lekko chrupać i być al dente.W oddzielnym garnku gotujemy przepłukaną kiszoną kapustę  z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego i kminku.  Odlewamy z obu garnków nadmiar wody. Do ugotowanej kapusty kiszonej  dodajemy masło, podgrzewamy masło aż się rozpuści. Ugotowany groch przekładamy do garnka z kapustą i masłem. Doprawiamy dodając 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru i dokładnie łączymy składniki. Podajemy np. z sosem z suszonych grzybów, lub do smażonego karpia.( ja tą potrawę gotuję 4 dni przed Wigilią ale w każdy następny dzień gotuję przez 10 min) smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz